BIG er klar til Nordhavnen
Nu skulle den være god nok. Alt tyder på, at BIG får tilladelse til at bygge sit nye hovedkontor i Københavns Nordhavn, da to partier - efter en del ballade - er klar til at stemme ja. Det er sket efter en dialog med tegnestuen, der nu betyder, at SF og Det Radikale Venstre alligevel er klar til at stemme ja til BIG’s nye hovedkontor i Nordhavn, og dermed har de sammen med Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti i Københavns Borgerrepræsention skabt flertal for projektet.
I det reviderede forslag er bygningen mere begrønnet, end den var i første omgang.
- Når det gælder udseendet, må jeg sige, at bygningen viser variation og langt mere spræl, end jeg kunne se på de første visualiseringer, siger Claus Mygind (SF) til Politiken.
I første omgang fik BIG sit projekt afvist af SF, Enhedslisten, Alternativet, De Radikale og De Konservative med en begrundelse om, at "partierne mener ikke, bygningen er æstetisk tilfredsstillende og ønsker yderligere et mere klimavenligt materialevalg".
Det er nu søgt imødekommet, blandt andet med følgende formulering fra tegnestuen om projektet:
"Bygningens hovedmateriale er beton, som forventes udført efter Aalborg Portlands forsøgsprojekt "Grøn Beton 2", hvor produktionen af betonens cementtilslag reducerer CO2-udledning med ca. 30 procent i forhold til traditionel cement. De bærende facadebjælker udføres i pladsstøbt beton, mens indvendige dæk og bjælker præfabrikeres. Fælles for alle overflader i bygningen er, at man bevarer byggematerialerne uden maling eller beklædning, hvad enten det er bærende facader eller indvendige vægge. Dette sparer både ressourcer og giver et ærligt og rent udtryk."
Et sammenhængende arbejdsmiljø
Det nye 27 meter høje hovedkvarter på spidsen af Sundmolen i Nordhavn vil ifølge arkitekterne danne en rå og rummelig ramme for de ansatte og opfylde de sociale, miljømæssige og økonomiske kriterier for DGNB Guld - et certifikat, som i alt 27 kontorbygninger indtil videre har kvalificeret sig til i Danmark.
"Det nye BIG HQ søger at skabe et samlet og sammenhængende arbejdsmiljø for samtlige arkitekter, ingeniører og designere fri for traditionelle visuelle og fysiske forhindringer som etage skel og bygningskerner. Ved at overlappe halve etager ind over hinanden, skaber BIG en kaskade af sammenhængende etageplaner og en kompleks rummelig oplevelse fra stuen til 7. sal. De forskudte etager bæres af 20 meter lange pladsstøbte facadebjælker, der stables ovenpå hinanden og samtidig genererer husets skakternede facadeudtryk, der skifter mellem lukkede felter af betonkonstruktioner og transparente felter af glas".
Videre hedder det, at alle arbejdspladserne indgår i ét stort, åbent område badet i dagslys, naturlig ventilation og med adgang og udsigt til by og hav på samtlige etager.
"Bygningen er desuden intelligent organiseret i forhold til verdenshjørner og solindfald, så køling af bygningen helt undgås. En sammenhængende, 140 m lang spiral af grønne terrasser snor sig langs facaden hele vejen rundt om bygningen, og har en dobbeltfunktion som en udvendig flugtvejstrappe. Alle etager har adgang til terrasserne og følger man spiralen til toppen, finder man taghaven med 360 graders udsigt over havnen", skriver BIG i en pressemeddelelse.
BIG er i øjeblikket ved at opføre en række kontorbyggerier globalt, blandt andet Googles hovedkvarterer i Californien og London, højhuset The Spiral på Manhattan, og et hovedkvarter for coworking pionererne WeWork, som Bjarke Ingels blev udnævnt til chefarkitekt for i 2018.
kargaard
Artiklen er en del af temaet arkbyg.