23948sdkhjf

Byggebranchen er klar til en grøn fremtid

Fremtiden tilhører de grønne - det gælder i bygge- og anlægsbranchen, men også i politik, skriver Dansk Byggeri som optakt til dagens energikonference på Christiansborg

65 procent af alle de bygninger, som vi har i Danmark, er bygget før 1980 - det vil sige de er fra dengang, hvor der ikke rigtig var nogen, der tænkte på energiforbruget i vores bygninger, CO2-udledning eller klimapåvirkninger. Vi har derfor mange ældre og utætte bygninger, hvilket betyder at der i vores boliger, skoler og virksomheder er en guldgrubbe af energibesparelser, der venter på at blive samlet op.

I byggebranchen er vi klar til at løse opgaven. Hvert år uddanner cirka 500 håndværkere sig til energivejledere, så de kan vejlede boligejere, andelsforeninger og virksomheder i, hvordan de bedst sparer på el, vand og varme i lige netop deres parcelhus, etageejendom eller kontorbygning. I skrivende stund er der over 4.000 af slagsen, og tallet vil fortsætte med at stige.

Klar til grøn fremtid
I det hele taget er byggebranchen klar med rigtig mange af de ting, som er nødvendige, hvis grøn energi og nul CO2 skal være hverdagen i Danmark i 2050. Danske producenter af byggematerialer leverer alt fra energirigtige vinduer til isolering. Vi energirenoverer, og vi bygger både lavenergihuse og passivhuse. Vi anlægger også vindmølleparker, integrerer solceller i facader og tag, og vi graver ud til jordvarme. Byggematerialer bliver hele tiden mere og mere bæredygtige, og genbrug er allerede en del af hverdagen. Bygge- og anlægsbranchen er med andre ord klar til en grøn fremtid.

Hvis man spørger boligejerne, så svarer mere end to tredjedele af boligejerne i Bolius’ seneste boligejeranalyse, at de interesserer sig for energiforbedring af boligen. Men det er kun hver niende, som rent faktisk har planlagt at energirenovere i 2019, viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse. Typisk er det manglende viden og økonomi, der stopper de grønne ideer. Det samme gør sig gældende for mange virksomheder. Men 36 procent af danskerne mener ifølge en undersøgelse fra Norstat, at miljø og klima er et af de vigtigste emner ved det kommende folketingsvalg, og selv de unge i folkeskolen går på barrikaderne for en grønnere fremtid.

Økonomisk gulerod
Spørgsmålet er, om politikerne også er klar? Det spørger vi om i dag, når vi holder energikonference på Christiansborg, og derfor har sat energiordførerne fra Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Liberal Alliance og Alternativet på den varme bænk.

Er de klar til at lave ordninger, der hjælper virksomhederne med at spare på energien? Vil de give boligejerne en større økonomisk gulerod, der gør det attraktivt at energirenovere? Vil de sikre, at der forsat bliver brugt penge på oplysning til både boligejere, virksomheder og offentlige institutioner, så de ved, hvad der bedst kan betale sig at gøre med lige netop deres bygning?

Indtil videre har politikerne mest været interesseret i at støtte produktion af grøn energi, men hvis vi på en omkostningseffektiv måde skal gøre Danmark fri af fossile brændsler i 2050, så skal der være et markant større fokus på energirenovering af alle de ældre bygninger, hvor el- og varmemåleren løber for stærkt. Vi bør ikke bruge mere energi end højst nødvendigt, for så bliver den grønne omstilling meget dyrere, end den behøver være. 

Derfor har Dansk Byggeri tre korte anbefalinger til politikerne:

  • Sæt et bindende mål for reduktion i energiforbruget (eksklusiv transport) på 30 procent i 2030 i forhold til 2005
  • Bevar energispareindsatsen på 1,5 mia. kr. om året - også efter 2021
  • Forøg rammen til informations- indsatsen for energibesparelser til 80 mio. kr. årligt

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094