23948sdkhjf

Det skal være lidt råt

Beton er langt bedre end sit rygte, siger arkitekt Christian Cold, stiftende partner hos arkitektvirksomheden Entasis i København.

- Det er et designvenligt materiale, det er solidt - men samtidigt elegant - og bæredygtigt, ikke mindst på grund af den lange levetid. Når man ikke behøver rive ned før om måske mange hundrede år, skal man heller ikke bruge ressourcer eller Co2 på at bygge nyt, siger han til Arkbyg.

Et af Entasis mest markante byggerier er tegnestuens eget nye domicil, Kanonhuset fra 2017, i den nye hovedstadsbydel Nordhavn. Med sine cirka 25 medarbejdere har firmaet selv været bygherre på projektet.

Røde teglfacader adskiller ikke umiddelbart huset fra omgivelserne, men indenfor i den meget høje stueetage folder den rå beton sig for alvor ud.

Christian Cold har med det nye in-situ støbte hovedsæde dermed taget sin egen medicin.

- Huset skal signalere, hvem vi selv er, og hvad vi står for; hvad der er vores "best practice", siger han.

Solid grundtone
Bygningen istemmer, ifølge ham, tegnestuens grundtone af soliditet og æstetik. Det robuste repræsenteret ved betonen og det luftige ved meget lange loft til gulv-gardiner, der spiller op mod betonen.

- Det skal være råt, og derfor har vi ikke tegnet vores egne forskallingsbrædder, fordi det gerne må have en råhed i sig.

Eller som han siger: - Det er på tegnestuen, vi fortæller, at vi bygger på stedet. Vores næste 10 projekter er jo ikke kopier af Kanonhuset, men det er vigtigt, at der er en fælles resonans, og det fornemmer man måske, når man besøger os. 

Hvor skal man passe på, når man arbejder med beton?
- Der kan opstå en konflikt mellem materialets stoflighed og form. Man skal for eksempel passe på med at male det, fordi man derved mister den stoflige kvalitet i betonen. Når man dækker den til, tager man brodden af kvaliteten. Den dækkende maling er en fjende, siger Entasis-stifteren, der blandt andet fremhæver Sluseholmen i København som et varieret og farverigt byggeri.

- Men at omgivelserne er konforme kan dels skyldes lokalplaner, dels at det er projektbyggerier, der skal produceres og sælges. Eller som han har sagt til bladet Beton: "..det er lidt for blodfattigt, det, der bliver skabt herhjemme; meget byggeri er enormt konformt, og det skal bare gå hurtigt, fordi der skal tjenes penge inden næste finanskrise". 

Har I en vækststrategi?
- Det kan jeg sige nej til. Vi skal måske være lidt større, men ikke meget. Hvis vi får en helt uimodståelig god opgave, har vi dog mulighed for her i det nye domicil at indrette en satellit ovenpå. Men en anden begrænsning er, at vi taler skandinavisk og det betyder igen, at vi alt overvejende arbejder i Danmark og især Københavnsområdet. Og som det går lige nu, er vi ikke specielt opsøgende. Vi har fyldte ordrebøger, siger Christian Cold.

Nyt projekt støbt på stedet
Han tilføjer med et smil, at der lige akkurat ikke er plads til at skyde et dæk mere ind. Så ikke noget med et mylder af nye ansatte og mellemledere, selv om tiderne bestemt er til betonbyggeri, aktuelt med projekteringen af et nyt kampsportscenter på Nørrebro, uden brug af betonelementer; det hele støbt på stedet.

- Jeg nyder at kunne følge også det projekt tæt. Jeg definerer mig som arkitekt og ikke virksomhedsleder, siger han til Licitationen.

Men det er han nu alligevel, med en række markante byggerier på cv’et, primært i hovedstadsområdet.

Er der ambitioner om at erobre andre lande, for eksempel Norge og Sverige?
- Både og. Men vi er jo kun mennesker, og det kræver, at der er nogen, der synes, at det er skønt at sidde meget i en lufthavn og bruge tid på det. Langt de fleste af os vil hellere bruge tid på arkitektur end flyveture. Men hvis det rigtige projekt er der, er vi selvfølgelig åbne for det.

Har du selv skulle overbevises om fordelene ved beton?
- Jeg har været overbevist siden vores første beton-byggeri, hovedindgangen til Københavns Zoo, fra 1998. Det var et eksempel på et meget vellykket in-situ støbt projekt. Og hvad jeg kalder ægte bæredygtighed, når det kan stå i 300 år - og derfor betyder det også mindre, om man har brugt lidt energi på at brænde noget kalk, siger han.

- Jeg er fascineret af et materiale, der holder længere end både dit og mit liv. Meget længere. Men i mine øjne er der en forskel på det in-situ støbte og betonelementerne. Elementerne har ikke det sammen æstetiske niveau - og holder heller ikke lige så længe. Men udfordringen er selvfølgelig, at hele vores byggekultur er bygget op omkring betonelementer. Så det kan være lidt af en kamp, siger han.

Et parallelkultur i byggeriet
Gennem årene har der også været andre kampe for Entasis.

Hvad betyder Entasis

Ifølge den romerske arkitekt Vitruvius er Entasis den græske betegnelse for de let konvekse, udadbuende kurver på en græsk søjle, der får dem til at ”svulme” på midten. Entasis betyder ’spænding’ på græsk og kan tolkes som et billede på den belastning, søjlen er udsat for, eller som en korrektion af den optiske illusion, der får en række parallelle konturlinjer til at se let konkave, indadbuende ud på afstand.
(Kilde: Den Store Danske, Gyldendal)

- Blandt andet den med at overbevise totalentreprenøren om, at det, vi foreslår, ikke fordyrer byggeriet væsentligt, men at det til gengæld kan have afgørende arkitektonisk betydning, siger han.

Men som Christian Cold betoner, har arkitekter som han - der har brugt år på at forfine betonbyggeri - høstet fordel af de ofte lange leveringstider på betonelementer.

- Derfor har vi lige nu muligheden for at få styrket vores viden og indsigt om at støbe på stedet og skabe en parallelkultur i byggeriet, understreger han.

Og så indeholder Christian Cold også et gran af nostalgi:

- Noget af det, jeg savner, når jeg ser moderne byggeri, er tilstedeværelsen af håndværk. Det er virkelig gået fløjten. Dybden af en gammel facade, med gesimsbånd og små altaner er fascinerende. Ikke forstået sådan, at man skal arbejde i et gammelt formsprog, men den dybde i facaden, der kaster skygger og bliver spændende at se på - den findes ikke mere. ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14