23948sdkhjf

Sociale renoveringer skal bekæmpe ensomhed

Nyt samarbejde skal afprøve, hvilken forskel det gør for beboernes livskvalitet, når nedbringelse af ensomhed er tænkt ind i renoveringen af almene boligområder

104.000 ældre føler sig ufrivilligt ensomme, og tallet vokser. I almene boliger bor flere alene og gennemsnitsalderen er højere end i andre boligformer. Men undersøgelser viser, at måden man bor på kan afhjælpe ensomheden.

Derfor er Boligselskabernes Landsforening, Landsbyggefonden og Realdania gået sammen om at undersøge, hvad det betyder, hvis man udover at fokusere på at spare energi, øge æstetikken eller forbedre tilgængeligheden i et alment boligområde, også renoverer for at nedbringe ensomheden gennem mere målrettet brug af fællesskaberne og det gode naboskab.

Fire projekter på vej
Samarbejdet har foreløbig resulteret i en ny hjemmeside i samarbejde med AlmenNet og et inspirationskatalog med en række konkrete eksempler på almene renoveringsprojekter, som har ført til mere fællesskab blandt beboerne.

De fire pilotprojekter

Vojens
Boligselskabet af 1943
Antal boliger: 104
Byggeår: 1958-1961-1967
Samlet budget for renovering: 125,4 mio. kr.

Rødovre
Lejerbo, Tjørneparken afd. 056
Antal boliger: 198 + fælleshus
Byggeår: 1957.1959
Samlet budget for renovering: 345 mio. kr.

Aarhus
Østjysk Bolig, afdeling 6 Bispehaven
Antal boliger: 870
Byggeår: 1969-1973
Samlet budget for renovering: 250 mio. kr.

Kalundborg
FOB Kalundborg
Antal boliger: 432
Byggeår: 1939- 1975
Samlet budget for renovering: 183 mio. kr.

Nu skal partnerskabet også afprøve anbefalingerne i fire konkrete renoveringsprojekter i Rødovre, Vojens, Aarhus og Kalundborg og dermed bygge videre på de bedste af de mangeårige erfaringer i den almene sektor.

- Ensomhed er et samfundsproblem, som vi skal bekæmpe i fællesskab, og som Realdania har stort fokus på i disse år. Vi er derfor meget glade for partnerskaberne om sociale renoveringer. Vi bygger på en lang erfaring samtidig med, at vi vurderer, at der er et stort potentiale til at styrke de lokale fællesskaber. Sociale renoveringer understøtter de spontane møder mellem beboerne i hverdagen. Møder, der kan have stor indflydelse på menneskers daglige livskvalitet, siger adm. dir. Jesper Nygård fra Realdania i en pressemeddelelse.

Lokalt forankret
Formålet med samarbejdet er at udbrede kendskabet til og opbygge flere erfaringer med fysiske renoveringer målrettet eksempelvis opgange, vaskehuse eller ’kantzoner’ mellem folks egen matrikel og fællesarealerne. Alt sammen steder, hvor beboerne færdes i hverdagen, og som giver øget mulighed for daglige møder og deltagelse i det lokale fællesskab.

Projekterne er stærkt lokalt forankrede og bliver fulgt tæt og evalueret, så erfaringerne kan komme andre til gavn.

- Den almene sektor arbejder med at tænke den sociale sammenhængskraft ind i renoveringsprojekterne. Vi ser et potentiale i at skabe en tredobbelt bundlinje, hvor sociale fællesskaber indgår som en værdi og et endemål på linje med bedre tilgængelighed og energibesparelser. Vores samarbejde med Realdania skal gøre os klogere på, hvordan vi kan gøre det i praksis, siger Bent Madsen, adm. direktør i BL i pressemeddelelsen.

I forbindelse med, at de fire pilotprojekter sættes i søen, lanceres også en hjemmeside, socialerenoveringer.almennet.dk, hvor alle interesserede kan hente viden og gode idéer til sociale renoveringer i almene boligområder.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11