23948sdkhjf

Luft mellem blokkene i Hånbæk

Renovering i Frederikshavn skabte flere beskyttende øjne og en mere varieret beboersammensætning

- Før kunne man ikke have en cykel stående herude, uden at den blev stjålet, siger Bjarne Walentin om området Hånbæk i Frederikshavn. Han er formand for bestyrelsen i Frederikshavn Boligforening og er selv beboer i Hånbæk.

- Der var altid tomme lejligheder, og folk ønskede ikke at bo her. Der var simpelthen for meget ballade.

Hånbæk har gennemgået en radikal ændring, og den nye version af det ellers hærværksramte område stod klar i begyndelsen 2012 efter mere end fem års renovering.

Fire blokke revet ned
I løbet af de år kom der fokus på at åbne området op mod omverden, hvilket blandt andet er sket ved at rive fire hele boligblokke ned.

På denne måde har man fjernet det, Bjarne Walentin betegnede som "uheldige hjørner".

Det vil sige steder i boligområdet, der ikke var overvåget af beskyttende øjne. Dertil kommer også, at man gik fra syv forskellige lejlighedstyper til 37.

Dette har været med til at skabe en blandet beboersammensætning, hvilket kan give bedre forudsætninger for den naturlige overvågning. - En varieret sammensætning kan have indflydelse på bebyggelsens døgnrytme med hensyn til befolkningsgraden på veje, stier og andre områder, der er tilknyttet bebyggelsen. Jo flere beboere, der færdes spredt over døgnet, jo bedre i forhold til beskyttende øjne, siger Karsten Nielsen fra TryggeByer.

Hånbæk er gået fra at være et boligområde, man valgte fra, til at være et boligområde, man vælger til. Renoveringen, kombineret med en social indsats, har skabt en væsentligt tryggere bebyggelse.

- Der er ingen kriminalitet herude nu, og vores konto til hærværk er på nul kroner, siger Bjarne Walentin. ///

Læs mere: Arkitekter rydder op i fortiden

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094