23948sdkhjf

Muren er brudt i Gellerup

Hvad der blev bygget ud fra tanker om sammenhold og naboskab, blev til et boligområde, der lukkede sig om sig selv. Nu skal det være slut

Store, slidte blokke som en mur mod verden. Gellerupparken i det vestlige Aarhus har i mange været ét af Danmarks mest berygtede boligområder. Men nu skal det være slut.

Der er brudt hul i muren mod Åby Ringvej, og området er ved at integrere sig i Aarhus. Mens hullet er symbolsk for de ændringer, man søger at skabe, så udgør det konkret kun en flig af den samlede omdannelse af Gellerup. Helhedsplanen fra 2007 har et samlet budget på cirka ti mia. kr., hvoraf renovering udgør omkring en fjerdedel.

En hjørnesten i planen er at ændre hele strukturen i området både hvad angår veje og bygninger.

- Vi vil gå fra at være et boligområde til en bydel, og en bydel består af kvarterer, siger Ole Bech Jensen, direktør i Brabrand Boligforening og projektchef for helhedsplanen.

Han påpeger, at der mangler socialt ejerskab i store boligblokke, og at den nye kvarterdannelse skal gøre, at man i højere grad kommer hinanden ved. Man skaber en større mængde halvoffentlige og halvprivate rum, der udstrækker følelsen af hjem.

En levende bydel
Omdannelsen fra blokke til kvarterer har også en anden positiv effekt. For hvor Gellerupparken hidtil udelukkende har bestået af almene boliger, så skal de i fremtiden kun udgøre 30-40 procent. Dette vil medføre en helt ny beboersammensætning, hvilket i sig selv kan have en kriminalpræventiv effekt.

Det kan medføre flere øjne på gaden som følge af beboernes varierede døgnrytmer. Kombineret med Aarhus Kommunes kontordomicil, der skal huse i omegnen af 1.000 arbejdspladser, er der dannet grobund for en levende bydel med et større flow af mennesker.

Gellerupparken har før i tiden været spærret ind mellem en række store veje. Dermed blev der skabt et område, som kun få udefrakommende bevægede sig igennem. Også dette bliver der nu lavet om på, hvor en ny hovedgade og en række tværgader skal sikre, at der er en naturlig grund til at bevæge sig igennem området. Herved sikres mere naturlig overvågning.

Der er gang i den i Gellerup. Fem boligblokke er revet ned, og Aarhus Kommune og boligforeningen er i øjeblikket i dialog om, hvor meget mere der eventuelt skal rives ned. Samtidig er man ved at opføre 1.000 nye boliger, mens yderligere 1.000 er projekteret.

Men til trods for den store aktivitet, er der langt igen. Det er først på nuværende tidspunkt, man kan fornemme tankerne bag den store ombygning.

Og det er først om fem år, man vil identificere området som en række forskellige kvarterer i stedet for den samlede, lukkede enhed, Gellerupparken ellers har været. I 2028 skal bydelen Vest-Aarhus stå klar, og her vil det lukkede boligområde været helt forsvundet.

Ole Bech Jensen vurderer, at man er lidt foran planen, og de markante ændringer, der allerede nu er sket, har gjort noget ved selvopfattelsen.

- Vi tænker ikke os selv som et udsat boligområde mere, siger han og fortæller, at man er ved at udarbejde en såkaldt udviklingsplan, der handler om samspillet med omgivelserne, med Gellerup som en del af byen. ///

Læs mere: Arkitekter rydder op i fortiden

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094