Rapport: Kommuner favoriserer lokale håndværkere
De danske kommuner favoriserer lokale håndværkere, når de køber håndværksydelser, som ikke er omfattet af udbudspligt.
Det konkluderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en ny rapport, som er gennemført med Fyn som udgangspunkt.
Favoriseringen sker primært ved, at kommunerne kun indbyder lokale håndværkere til at byde på de ønskede opgaver.
Om rapportenRapporten "Foretrækker kommuner lokale håndværkere" er gennemført af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 2018. |
Samtidig fortæller fire af de syv deltagende kommuner fra Fyn, at de foretrækker at udbyde opgaver i fagentrepriser for at gøre det nemmere for små virksomheder i kommunen at byde på opgaverne.
Risiko for karteller
Og det er et problem, konkluderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen:
"Hvis kredsen af bydere indsnævres unødigt, og effektive bydere afskæres fra at afgive tilbud, vil det begrænse konkurrencen og dermed potentielt føre til højere priser eller dårligere kvalitet for opgaverne. Samtidig er der øget risiko for karteldannelse, hvis det ofte er de samme virksomheder, som deltager i de kommunale udbud."
"Det er derfor vigtigt, at kommunerne er opmærksomme på, at det både på kort og på lang sigt kan have negative konsekvenser for kommunernes økonomi, hvis der sker en lokalfavorisering af håndværkere," konkluderer styrelsen med henvisning til OECD, som har vurderet, at tilbudskoordinering i offentlige udbud kan øge priserne med mere end 20 procent.
Syv af ti savner en invitation
Ifølge rapporten byder to tredjedele af de 415 adspurgte virksomheder oftest på opgaver i deres egen hjemkommune. Adspurgt om årsagen, svarer 70 procent, at de aldrig inviteres til at byde på opgaver i andre kommuner, mens 43 procent foretrækker at fokusere på opgaver i deres egen hjemkommune.
Grundlæggende har virksomhederne dog et ønske om at byde ind på flere opgaver i andre kommuner. 84 procent af de virksomheder, der i forvejen byder på kommunale opgaver, har angivet, at de gerne vil byde på flere opgaver i nabokommunerne, hvis de blev inviteret til det.
Og blandt de 300 virksomheder, som ikke bød på kommunale opgaver, er det knap halvdelen, som har svaret, at de ville byde, hvis de blev inviteret.
Rapporten konkluderer i øvrigt også, at det især er de helt små virksomheder, der overvejende byder i hjemkommunen. Jo større virksomhederne er, jo mere tilbøjelige er de til også at byde på kommunale opgaver i deres nabokommuner. På samme vis er kommunerne mere tilbøjelige til at indbyde ikke-lokale virksomheder til at byde i takt med, at opgavens pris og omfang stiger.
Regler for tilbudshentningHer er reglerne for tilbudsindhentning på bygge- og anlægsområdet (2018-2019): |