Byggeriets beskæftigelse når højeste niveau siden krisen
Beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen fortsætter sin himmelfærd. Ifølge Danmarks Statistik var der i 1. kvartal af 2018 172.300 beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Det er en stigning på knap 2.700 i forhold til 4. kvartal.
- Den kvartalsvise byggebeskæftigelse - populært kaldet byggeriets ”kongetal” - befinder sig på det højeste niveau i ni år. Byggeriets arbejdsmarked er ganske vist præget af stigende udfordringer med rekruttering af kvalificeret arbejdskraft, men det har tilsyneladende endnu ikke for alvor bremset byggeriets jobfremgang, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.
Ifølge Danmarks Statistik er priserne på boliger nu steget seks år i træk. Alene i januar blev der solgt 4.250 enfamiliehuse og 1.650 ejerlejligheder, mens priserne på enfamiliehuse og ejerlejligheder steg med henholdsvis 2,0 og 1,3 procent fra december til januar, når der tages højde for normale sæsonudsving.
Cheføkonom Signe Roed-Frederiksen fra Arbejdernes Landsbank forventer, at prisen på enfamiliehuse vil stige omkring 3 procent på landsplan i år. Det begrunder hun især med kombinationen af høj beskæftigelse og lave renter samt den lave boligbyrde, der viser, hvor stor en andel af den disponible indkomst, der bruges til at finansiere boligen.
Imponerende fremgang
Kollega Bo Sandberg fra Dansk Byggeri er da heller ikke i tvivl om, at boligmarkedet er en stærk drivkraft bag byggeriets beskæftigelsesfremgang.
- Det er især nybyggeriet, der er i vækst. Boligbyggeriet er kommet i omdrejninger. Den brede fremgang på boligmarkedet i hele landet kaster ligeledes mange renoveringsopgaver af sig. Og trods lidt mere brogede fremtidsudsigter, klarer anlægsområdet sig faktisk også ret godt beskæftigelsesmæssigt, siger cheføkonomen.
Han påpeger, at Danmarks Statistiks tal for byggebeskæftigelsen allerede er korrigeret for normale sæsonudsving:
- Men når der – som i år – er tale om en forholdsvis hård og langvarig isvinter i både februar og marts, er der ingen garanti for, at sæsonkorrektionsmodellen fanger hele påvirkningen fra vintervejret. På den baggrund er det så meget desto mere imponerende med en solid jobfremgang i byggeriet på 2.700 personer i 1. kvartal 2018, svarende til en vækst på 1,6 procent, siger cheføkonomen.
Dansk Byggeri har netop offentliggjort en ny konjunkturprognose, hvor det forventes, at byggeriets beskæftigelse stiger med i alt cirka 5.000 personer i 2018, svarende til en vækst på 3,0 procent.
Artiklen er en del af temaet Branchetal.