23948sdkhjf

600 år gammel ruin i Odense holder flyttedag

For anden gang flyttes resterne af den gamle købmandsgård for at gøre plads til byens udvikling
Ruinens historie
Den fredede ruin, der i dag står midt i byggepladsen på det tidligere I. Vilhelm Werners Plads ved Fisketorvet i Odense, er resterne af en købmandsgård, der blev bygget i Overgade 3 i 1420’erne.

Den hvælvede kælder blev brugt som magasin og er et af Danmarks ældste bevarede rum til handelsvirksomhed.
Overetagen rummede den fine stue med kamin og store sydvendte vinduer. Købmandsgårdens øvrige bygninger har været af bindingsværk.

Kælderen var egentlig blevet fredet i 1919, men på grund af det nye gadegennembrud med anlæggelsen af Thomas B. Thriges Gade søgte Odense Kommune om at få fredningen ophævet. I første omgang fik man ja, men da man i forbindelse med nedrivningen fandt mere middelalderligt murværk, blev nedbrydningen udsat.

De følgende forhandlinger om at bevare kælderen endte i 1971 med en ret speciel løsning: Hele ruinen skulle flyttes et lille stykke, så den ikke stod i vejen for Thomas B. Thriges Gade.
Efter mange forberedelser holdt ruinen med kælder flyttedag 8. juni 1971.

25. og 27. oktober kan man se noget så usædvanligt som en middelalderbygning midt i en moderne storby blive sat på skinner og flyttet til en ny placering.

Det murede hus fra 1420’erne, oprindeligt en købmandsgård, i dag kendt som "ruinen", står midt på en byggeplads, hvor projektet Fra Gade til By er i fuld gang med at omdanne den fire-sporede Thomas B. Thriges Gade til en ny bydel.

Det er anden gang i historien, at den gamle bygning flyttes. Sidste gang var i 1971, da den fredede bygning stod i vejen for anlæggelsen af Thomas B. Thriges Gade. Nu 46 år senere er det så lukningen af vejen, og nye byggerier, der giver anledning til at flytte bygningen igen.

- Det er meget, meget usædvanligt. Af de cirka 33.000 fortidsminder vi har i Danmark, kan jeg ikke komme i tanke om et eneste, der er blevet flyttet rundt på denne måde, siger Thomas Roland, arkæolog og specialkonsulent i Slots og Kulturstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Rulles afsted
Thomas Roland tilføjer, at sædvanligvis ville man få et blankt nej til at flytte på et fredet fortidsminde. Men her er tilladelse givet dels fordi bygningen allerede er flyttet væk fra sin oprindelige placering, dels at Slots- og Kulturstyrelsen har vurderet, at den nye placering giver en mere værdig ramme for bygningsværket end på den hidtidige plads.

For at flytte den knap 600 år gamle bygning bruges grundlæggende den samme metode, som da den blev flyttet første gang. Den bliver simpelthen sat på skinner og rulles afsted. Denne gang dog med hjælp af flere maskiner med mere muskelkraft til det hårde arbejde.
Kaptain

Flytningen
Den gamle bygning flytter cirka 14 meter mod vest, tættere på Odense Rådhus. Det er cirka samme afstand, som da ruinen blev flyttet i 1971.

Ruinen bliver i sin fremtidige placering nærmest omsluttet af den nye karré-bygning med butikker og lejeboliger, som bliver bygget ovenpå områdets nye p-kælder.
Ruinen vil dog stadig være offentlig tilgængelig.
Fra Gade til By
Fra 2013 til 2020 omdannes den fire-sporede Thomas B. Thriges Gade til et bilfrit byrum med boliger og letbane midt i Odense. Det er det mest gennemgribende byomdannelsesprojekt i Odenses historie.

Projektet er et partnerskab mellem Odense Kommune og Realdania. Team Entasis og Cowi er rådgivere for projektet.

I oktober 2016 åbnede Fra Gade til By den nordlige del af en cirka 40.000 m2 stor p-kælder med plads til cirka 1000 biler. Den nordlige del af p-kælderen har plads til cirka 500 biler.

I hele projektet bygges cirka 53.000 etage m2 med cirka 300 boliger og 500 arbejdspladser.

Projektet koster 972 mio. kroner, hvoraf Realdania og Odense Kommune hver betaler 255 mio.kroner. Det resterende beløb på 462 mio. kroner finansieres ved salg af byggeretter og p-anlæg.

Læs mere om projektet på fragadetilby.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125