23948sdkhjf

Elevator i gylden forklædning

På Kvæsthusbroen i København skyder syv gyldne pavilloner op. Her gemmer sig blandt andet elevatoren til den underjordiske parkeringskælder

60 ton kobber stråler på kajen, når solens stråler reflekteres i Københavns Havn. Vi er på Ofelia Plads, der er en del af Kvæsthusmolen ved Det Kongelige Teaters Skuespilhus, hvor de store kobberplader blandt andet omgiver elevatoren ned til bydelens nye underjordiske parkeringspladser.

Det er íkke kun i de mange højhuse, der i disse år kæmper om overskrifterne som Danmarks højeste bygning, at elevatorer er uundværlige. De spiller også en stor rolle i mange byggerier og anlæg, hvor der stilles krav til nemme og handikapvenlige adgangsforhold.

Og arkitekterne gør deres til, at elevatorerne placeres, så de er en integreret del af helhedsbilledet.

Netop det veludførte håndværk og den stringente arkitektur var begrundelsen, da Kvæsthusmolen og det tilhørende parkeringsanlæg, tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter, i slutningen af marts vandt In-situ Prisen 2017.

P-anlæggets råhus udgør fundament for de syv pavilloner og elevatortårnet. Elevatortårnet er 4,4 x 4,4 x 8,75 meter og bygget over samme princip som de øvrige pavilloner - bærende stålkonstruktion med faste og oplukkelige partier i tombak. De har foruden døre også flere store felter i facaden, der kan hejses op eller klappes ned. Der kommer en lang række installationer fra p-anlægget, som skjult kommer op igennem pavillonerne og afvikles til det fri igennem riste i facaderne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094