23948sdkhjf

Københavnske byggekunder er fortsat utilfredse med byggesagsbehandlingen

Det er ikke lykkedes Københavns Kommune at flytte tilfredsheden væsentligt fra 2015 -2017, viser ny undersøgelse

Borgere og virksomheder er fortsat ikke tilfredse med byggesagsbehandlingen i Københavns Kommune.

Resultatet af en ny undersøgelse på området, som Teknik- og Miljøforvaltningen har fået gennemført, viser, at 39 procent af byggesagskunderne er utilfredse i 2017.

Dermed er kommunen - trods flere tiltag - ikke lykkes med at løfte tilfredsheden væsentligt efter et skidt resultat i 2015. Dengang landede man på 42 procent utilfredse kunder.

Kommunen havde ellers tidligere meldt et mål ud om, at andelen af de utilfredse kunder skulle reduceres til højest 20 procent i 2017. Men at man nok ikke ville nå helt derned, åbnede man allerede op for tilbage i maj i år.

Dengang forklarede serviceområdechef Anne-Sofie Degn, at det tager tid at implementere store forandringer og ændre folks opfattelse.

Flere ønsker til forbedring
Når det gælder ønskerne til forbedringer peger bygherrerne i den nye undersøgelse på, at sagsbehandlingstiden skal ned, at den digitale ansøgningsproces skal være mindre bøvlet, og at det skal være nemmere at komme i kontakt med en sagsbehandler for at få hjælp og vejledning.

Ønskerne ligger i samme overordnede spor som i den tilsvarende undersøgelse fra 2015, og da tiltagene på området endnu ikke har haft tilstrækkelig virkning, skal Teknik- og Miljøudvalget i København mandag den 9. oktober tage stilling til en yderligere styrkelse af indsatsen.

- I København har vi fået styr på sagsbehandlingstiden, der nu overholder de nationale servicemål. Men den nye undersøgelse af kvaliteten i byggesagsbehandlingen viser, at vi stadig har en udfordring foran os. Kundernes tilfredshed med sagsbehandlingen af byggesager ligger næsten lige så lavt som for to år siden, og det er ikke et resultat, vi kan acceptere, siger teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Morten Kabell (EL), i en pressemeddelelse.

- Servicen over for borgere og virksomheder skal løftes. Så selvom vi kan se, at de konkrete tiltag, der er sat i gang, faktisk er begyndt at virke, er der brug for at sætte yderligere forbedringer i gang, fortsætter han.

Nye tiltag er på vej
Det fremgår, at byggesagsområdet i København i disse år er under "massivt pres" på grund af byggeboomet og den generelle vækst i kommunen.

Det medfører en stor stigning i mængden af byggesager, der skal behandles, og samtidigt er der rift om de kompetente byggesagsbehandlere.

Derfor er det trods et lidt opskruet tempo i sagsbehandlingen fortsat svært at holde trit med efterspørgslen på hurtig sagsbehandling og nem adgang til sagsbehandlerne, lyder det.

For at styrke byggesagsbehandlingen yderligere foreslår forvaltningen altså en række nye indsatser, som skal supplere de indsatser, der blev politisk besluttet efter forrige undersøgelse.

Det gælder blandt andet fortsat optimering af sagsgange og processer, styrket dialog forud for, at ansøgning indsendes og sagsbehandles, samt etablering af enhed til rekruttering og kompetenceudvikling af sagsbehandlere.

Efter den første undersøgelse blev der med det samme oprettet et dialogteam, mens flere af de øvrige tiltag først er sat i søen fra januar 2017, da de har krævet længere tid at tilrettelægge.

Det gælder også blandt andet udviklingen af hjemmesiden, hvor en opdateret version gik i luften i juni i år.

- Vi kan se på svarene i undersøgelsen, at det er de rigtige tiltag, vi har sat i gang, og at kunderne er tilfredse med dem. Men vi må konstatere, at det tager tid at gennemføre en så stor en servicekulturforandring, som vi har besluttet os for. Derfor vil vi sætte vi ind med flere forbedringer nu, så kunderne oplever en hurtig og nem sagsbehandling, og vi følger op med en ny undersøgelse om to år, så vi fortsat kan arbejde frem imod målet, siger Morten Kabell. 

Undersøgelsen
Kundetilfredshedsundersøgelsen vedrørende Københavns Kommunes byggesagsbehandling er gennemført af Epinion i perioden fra maj til august 2017.
Den består af en spørgeskemaundersøgelse blandt 751 kunder og 40 personlige interview (10 privatkunder og 30 erhvervskunder).

Hovedkonklusionerne:
39 procent af kunderne er utilfredse, og 39 procent er tilfredse. I 2015 var det 42 procent utilfredse kunder og 38 procent tilfredse kunder.
Privatkunderne er gennemsnitligt mere tilfredse end erhvervskunderne, men blandt erhvervskunderne er de kunder, der har flest byggesager, de mest tilfredse.
På tværs af kundegrupperne peger undersøgelsen på følgende områder, som vil øge tilfredsheden: reduceret sagsbehandlingstid, mere brugervenlig og intuitiv digital ansøgningsproces og nemmere adgang til vejledning.
Nye tiltag med 2017-undersøgelsen
  • Fortsat optimering af sagsgange og processer, særligt for at minimere tilbageløb i sagerne.
  • Styrket dialog forud for at ansøgning indsendes og sagsbehandles.
  • Etablering af enhed til rekruttering og kompetenceudvikling af sagsbehandlere for at forbedre tilgangen af byggesagsbehandlere.
  • Forbedringer og effektiviseringer i de digitale sagsbehandlingssystemer.
  • Styrket kommunikation på hjemmeside, i kundecenter, på telefonen i dialogteamet mm., så muligheder for vejledning og support i ansøgningsprocessen bliver mere synlige for ansøgerne.
  • Styrke dialogteamets håndtering af forespørgsler om Byg og Miljø.
  • Optimering af dialogteamets håndtering af sager, hvor det drejer sig om status på sagerne og om vejledning om alternative muligheder ved afslag.
  • Styrket synlighed af kontaktpunkter.
  • Straksmålinger af tilfredshed blandt kunder, der har kontaktet dialogteam.
  • Ekstern konsulentbistand til optimering og træning af medarbejdere i dialogteam.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11