Gør vejene til en mærkesag
Forud for kommunalvalget 21. november inviterer Asfaltindustrien til valgmøder i Aarhus, Odense, Køge og Guldborgsund. Jeg håber at se mange kolleger fra branchen til møderne. En række af de politikere, vi sætter stævne, har udtalt sig til vores fagblad Asfalt. De har svaret på spørgsmålene: Hvad er en god vej, hvordan kan veje skabe værdi, og hvad er dit mål for kommunale veje?
Når jeg læser politikernes svar, kan jeg se, at veje og cykelstier flytter sig opad på ’sexiness’-listen. Det stemmer overens med min oplevelse af, at der er en voksende forståelse for, at et velfungerende vejnet er en væsentlig forudsætning for et moderne samfund, og at vi derfor skal passe på vores veje.
Trafikken bliver værre
DI, der repræsenterer 10.000 virksomheder, har netop udgivet en analyse der viser, at dårligt vedligeholdte veje har store konsekvenser for de danske virksomheder. Mere end hver tredje virksomhed har måttet stoppe produktionen på grund af forsinkede leverancer. Og seks ud af 10 virksomheder oplever, at trafikken bliver værre.
Det medfører, at virksomhederne har mere administrativt arbejde som følge af forsinkelserne, hver syvende virksomhed har fået krav om bod, og mange oplever tab af goodwill. Alt sammen fordi det står skidt til med vores vejnet.
Dårlig forretning for Danmark
Selvom politikere kun sidder fire år, bør de være ansvarsbevidste og visionære og lægge langsigtede, gennemarbejdede planer for vores fælles infrastruktur. En bro, der bliver godt vedligeholdt, kan holde i 75 år. Og en vej, som vedligeholdes, holder længere og er mere sikker for trafikanterne. Kommunalpolitikere bør gøre en dyd ud af at holde vejnettet ved lige og ikke bare bygge nye monumenter, som får lov at forfalde. Det er en dårlig forretning for Danmark. Gør vejene til en mærkesag. Det er en moderne og grøn tilgang at genbruge og bevare værdier, som samtidig sikrer arbejdspladser og gavner vores samfund. Vi ses til Asfaltindustriens valgmøder.
Artiklen er en del af temaet Debat.