DAGENS LEDER: Byggeriet er farligt, men gør det bedre
Bygge- og anlægsbranchen har alle dage været en af de mere farlige brancher at arbejde i. Ulykkesstatistikkerne taler desværre sit tydelige sprog gennem de seneste mange år omend, at branchen virkelig har sat ind med tiltag, der har begrænset antallet af ulykker og dødsfald.
En ny opgørelse over den såkaldte ulykkes-incidens viser, at det internt i bygge- og anlægsbranchen er nedriverne der målt i forhold til beskæftigede er det mest farlige sted at arbejde. Med al respekt er ulykkesincidensen hos nedriverne faldet i de senere år, men tallene vidner stadig om en branche, hvor der er plads til forbedringer.
Nedriverbranchen er heldigvis selv opmærksom på problematikken og har via nedriveruddannelsen for alvor fået sat arbejdsmiljø og sikkerhed på dagsordenen, hvor det tidligere var så som så med dette. Men som direktøren for nedrivervirksomheden Tscherning A/S, Søren Tscherning påpeger i dagens avis, handler det lige så meget om at italesætte sikkerheden. Her spiller virksomhedens egenkontrol en vigtig rolle, hvor både nedriverens egen arbejdsmiljøafdeling er særdeles aktiv, men også de enkelte formænd, der fører kontrol med sikkerheden en gang om ugen.
De gode erfaringer er vigtige at få frem i lyset, og derfor er det så vigtigt, at nedriverne drager nytte af hinandens erfaringer. For det er en af de bedste måder at blive endnu bedre.
Byggeriet er en farlig branche, men den er blevet meget bedre til sikkerhedsarbejdet. Det arbejde skal fortsætte, og her er øget videndeling en af måderne.