Ny social infrastruktur til et nedslidt boligområde ved Aarhus
Nyt Rosenhøj i Viby ved Aarhus er et godt eksempel på en ambitiøs helhedsplan.
Målet med renoveringen, der nu er blandt finalisterne til Renover prisen 2017, var at omdanne et monofunktionelt og udsat boligområde med ensartede blokke, blinde veje og kedelige parkeringsarealer til et varieret og grønt boligområde.
|
- Det har altid været en del af Renover prisens dna at hylde renoveringer i de almene boligområder. Og ofte er det kæmpeopgaver, der involverer hele byområdet og bydelene, siger formanden for nomineringsudvalget, arkitekt Gøsta Knudsen, til Licitationen.
Fælles uderum
Tryghed og komfort har i det aktuelle projekt været i højsædet. Man har skabt fælles uderum og bedre forbindelser på tværs i området.
Ved blandt andet at rive en række opgange ned, er der skabt gennemgange, og blokkene er blevet mindre bastante; det har åbnet op til den omkringliggende by.
En helstøbt præstation
Nyt Rosenhøj er ifølge nomineringsudvalget en helstøbt præstation, som er bevis på et godt samarbejde mellem boligforeningen, rådgiverne og de udførende. Det kræver unikke kompetencer at gennemføre en kompleks forandring.
Med så stor en succes, at områdets identitet er forbedret så markant, at mønsteret med fraflytninger i høj grad er afløst af en tilstrømning til ventelisten for områdets boliger.
"Nyt Rosenhøj viser, hvordan man gennem en helhedsorienteret renovering og omdannelse kan løfte et nedslidt område til et attraktivt boligområde. En omdannelse, der udover facade- og energirenovering, også transformerer hele den sociale infrastruktur og identitet. Og en omdannelse, hvor beboerne har været medspillere fra første færd", skriver nomineringsudvalget på renover.dk.
Ikke nok med nye vinduer
Beboerne har ifølge de involverede i renoveringen forstået nødvendigheden af, at det ikke var nok at skifte vinduer og isolere facader, men at der skulle langt mere til.
"Derfor fremtræder blokkene i dag med differentierede materialer, der afspejler sig i indretningen af de fælles gårdrum, der igen er et vigtigt element i et af de overordnede ønsker om at skabe fællesskaber", skriver renover.dk.
Fællesskaber finder vi også i de nye boliggader med deres identitetsskabende nye vejnavne og på de to kvarterstorve, der som en slags landsbytorve, skaber rum til at udfolde fællesskabet i det nære kvarter.
Parter bag projektet:
Bygherre: Boligforeningen Århus Omegn.
Rådgivere: Viggo Madsen, Arkitema Architects, Effekt