Kompliceret forvandling i renoveringens superliga
Sorgenfrivang II i Virum, der er nomineret til Jubilæumsprisen, under Renover prisen 2017, er et bevaringsværdigt boligbyggeri fra 1950’erne.
Der er gennemført en ambitiøs renovering af én ud af tre 14-etager høje blokke, der er lokaliseret langs S-togsbanen i et lineært forløb "med små delikate retningsskift", som nomineringsudvalget udtrykker det.
|
Renoveringens nøgleord er bæredygtighed, energi, indeklima, dagslys og bevaring.
Stor beboerinddragelse
At styre et så stort og komplekst projekt fra start til mål har til tider været en stor opgave, skriver renover.dk.
Mange interessenter i flere faser har bidraget til projektets udvikling. Der er gennemført en omfattende beboerinddragelse, hvor bebyggelsens engagerede beboere har bidraget til de mange beslutninger om det fremtidige Sorgenfrivang II.
- I det hele taget har flere af de almene renoveringsprojekter, som vi har nomineret, været meget store komplekse opgaver, der også samfundsmæssigt sætter nogle processer i gang. Også denne er et enormt løft til området, siger nomineringsudvalgets formand Gøsta Knudsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
De tre huse forskyder sig let på den smalle grund langs S-banen og har en af Nordsjællands mest spektakulære udsigter over Lyngby og Bagsværd sø og det grønne Virum.
Det bevaringsværdige byggeri er opført som betonkonstruktion og er karakteriseret ved de tydelige betonprofiler der indrammer øst- og vestfacaden. Mellem rammerne skyder de markante altaner sig frem og skaber det genkendelige facademotiv.
Dette “rammeværk" er rygraden i husenes stærke facademotiv, men samtidig kilde til et stort varmetab. Tegnestuens hovedgreb genskaber det karakteristiske motiv, men i en udgave hvor alle kuldebroer er eliminerede.
Gennemgribende
Helhedsplanen omfatter således en gennemgribende facaderenovering med nye altaner, energivinduer, glasinddækning af opgange (energibesparelser og sikring mod frostskader) og nye elevatorer, nye energibesparende installationer, nye køkkener og badeværelser og sidst men ikke mindst et CO2-neutralt vaskeri.
Energiforbruget er blevet kraftigt reduceret, indeklimaet er blevet forbedret, og man har fået et CO2-neutralt vaskeri, hvor der opsamles regnvand, der bruges til tøjvask.
Parter bag projektet
Arkitekt og projektledelse: Domus arkitekter
Ingeniør: Dominia
Bygherre: DAB