Myndigheder springer lovkrav ved udbud over
Med udbudsloven fra januar 2016 er der indført et såkaldt "opdel eller forklar"-princip, der forpligter ordregivere til at vurdere, om det er hensigtsmæssigt at opdele en kontrakt i delaftaler.
Fravælger en ordregiver at opdele i delaftaler, skal det begrundes hvorfor. Men det lever godt halvdelen af de offentlige ordregivere ikke op til. Det viser en evaluering fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Evalueringen, der dykker ned i 175 EU-udbud, konkluderer nærmere bestemt, at det ikke sker i 44 procent af tilfældene.
- Det synes jeg er et stort tal. Vi forventer, at loven overholdes, så det må man fra udbyders side få gjort noget ved.
Sådan lyder reaktionen fra erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius, der understreger, at Dansk Byggeri ikke er fortaler for en bestemt udbudsform, men at der vælges den, som i det enkelte projekt giver mest mening.
Også Håndværksrådet og Dansk Håndværk undres over den manglende efterlevelse af forklar-forpligtigelsen.
- Det er forbløffende, at så mange ordregivere ikke lever op til kravet om at forklare, siger chefjurist i Håndværksrådet, Peter Andersen.
Han påpeger, at en forklaring giver mulighed for, at virksomhederne kan dykke ned og vurdere på den.
Hos Dansk Håndværk har man senest i december opfordret medlemmerne til at protestere, hvis kommunerne ikke lever op til forpligtigelsen, og den opfordring gentages nu.
“Opdel eller forklar”- princippet
Med den nye udbudslov blev der 1. januar 2016 indført et krav om, at offentlige ordregivere enten skal opdele kontrakter i delaftaler eller forklare, hvis en opdeling findes uhensigtsmæssig. Dette kaldes ”opdel eller forklar”-princippet.
Forklaringen skal fremgå af udbudsmaterialet. Formålet er at sikre, at flere små og mellemstore virksomheder får mulighed for at byde ind, så konkurrencen skærpes. |
I en pressemeddelelse fremhæver direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen, at man "jo kan frygte", at de manglende forklaringer dækker over, at det ikke har været muligt at finde en begrundelse for beslutningen om ikke at dele op. Og at der derfor "ses stort på lovgivningen i et forsøg på at flyve under radaren".
Minister sætter ind
Konklusionen om de mange ordregivere, der ikke lever op til forklar-forpligtigelsen, får nu erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til at sætte ind.
- Det mener jeg ikke er godt nok. Derfor sender jeg nu et brev til KL, Danske Regioner og ministerierne, hvori jeg indskærper over for ordregiverne, at de skal overholde "opdel eller forklar"-princippet. Derudover har jeg bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at se nærmere på evalueringens resultater og øge informationen på området, siger han i en pressemeddelelse.
Her fremgår det, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nu vil drøfte resultaterne af evalueringen med følgegruppen knyttet til styrelsens vejledningsarbejde på udbudsområdet.
Ligeledes gennemføres en informationsindsats, der skal skærpe ordregiveres forpligtelser på området.
Tiltagene hilses velkommen fra byggeorganisationerne.
Hos Dansk Byggeri påpeger man, at der ud over en indskærpelse kan være brug for en vejledning til dem, der udfærdiger udbudsmaterialet, mens Håndværksrådet tilskynder, at ministeren opfordrer til, at flere udbud opdeles i delkontrakter.
Og faktisk synes flere udbud at gå i den retning. Det viser en anden konklusion i evalueringen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
- Som smv-organisation er vi rigtig glad for, at det går i den rigtige retning, siger Peter Andersen, der ikke er ene om at glæde sig.
- Det er vigtigt, at de mange små og mellemstore danske virksomheder også får en chance for at byde ind på de offentlige opgaver. Kommunerne og andre myndigheder er blevet bedre til at tænke mindre virksomheder ind i deres udbud, og det er jeg glad for, for det viser, at loven virker efter hensigten på det punkt, siger Brian Mikkelsen.
Evalueringens hovedkonklusioner
Evalueringen af ”opdel eller forklar”-princippet fra Forbruger- og Konkurrencestyrelsen baserer sig på 175 EU-udbud, som er gennemført efter princippet trådte i kraft. Evalueringen er gennemført i de første måneder af 2017.
Evalueringen viser, at andelen af EU-udbud, der opdeles i mindre delaftaler, er steget. Cirka 22 procent af udbuddene er opdelt mod tidligere 15 procent. Derudover konkluderer evalueringen, at mange af de offentlige ordregivere, der ikke har opdelt en kontrakt, mangler at forklare hvorfor. Det gælder i 44 procent af tilfældene. |