23948sdkhjf

Nye anbefalinger vil hjælpe grøn omstilling på vej

Energibranchen og byggebranchen har præsenteret en lang række anbefalinger om bygningers rolle i den grønne omstilling

Energi- og byggebranchen er ude med en række anbefalinger vedrørende bygningers rolle i den grønne omstilling.

Anbefalingerne er kommet til i et projekt iværksat og støttet af Energifonden og er at finde i rapporten med titlen "Roadmap - Bygningers rolle i den grønne omstilling".

En rapport, som blev præsenteret ved et lanceringsevent hos Dansk Byggeri i går, hvor omkring 30-40 deltagere blev sat ind i resultatet af samarbejdet og anbefalingerne her.

Hos Energifonden glæder man sig over arbejdet, som det nu handler om at bære videre, påpeger Anne Grete Holmsgaard, formand for Energifonden.

- Det er virkelig flot arbejde, som det nu er opgaven at få båret videre, sagde hun blandt andet under arrangementet.

Anbefalingerne
Du kan finde den samlede liste over anbefalinger og hele rapporten på InnoBygs hjemmeside www.innobyg.dk

Formålet med anbefalingerne er at bidrage til realiseringen af det langsigtede mål om omstilling af energisystemet til at være fri af fossile energikilder i 2050 samt dermed realiseringen af FN’s mål for reduktion af den globale opvarmning.

Konkret har energibranchen og byggebranchen arbejdet sammen om at formulere pejlemærker og sigtelinjer for udviklingen i henholdsvis 2020, 2025 og 2030.

Og når det gælder anbefalingerne, er der både lavet anbefalinger for, hvordan nye og eksisterende bygninger i samspil med energiforsyningen kan bidrage til bygningernes grønne omstilling.

Flere anbefalinger i spil
Blandt anbefalingerne er, at de nuværende BR15 kravniveauer for energi fastholdes i 2020. De suppleres med en frivillig lavenergiklasse for bygherrer med højere ambitioner på området, og desuden sættes der fokus på reduktion af det faktiske energiforbrug.

I 2025 kommer der fokus på lavt energiforbrug for flere af byggeriets faser.

"Med lavt driftsenergiforbrug i bygninger udgør den indlejrede energi i materialer en stigende andel. Derfor udvides energikravene med krav om livscyklusvurderinger (LCA) for bygningerne, som baseres på internationale miljøvaredeklarationer (EPD’er) for byggematerialerne", lyder det i rapporten.

Her fortsættes det, at efter 2025, frem mod 2030 og efterfølgende er helhedstankegang i byggeriet omdrejningspunktet, "hvor alle dele af byggeriets faser vil påvirke bygningens samlede energiforbrug". Og at der her kan stilles til det faktiske energiforbrug.

Også indeklimaanbefalinger, miljø- og bæredygtighedsanbefalinger er at finde på nybyggerisiden i rapporten, der ligeledes fokuserer på anbefalinger rettet mod eksisterende bygninger. Her lyder nogle af anbefalingerne, at der i 2020 indføres langsigtede mål for energieffektivitet afhængigt af bygningstype, som sikrer, at der samlet for bygningsmassen opnås en reduktion omkring 30 - 50 procent af energiforbruget frem mod 2050. Og at der stilles samme krav til udskiftede dele som for nybyggeri.

Fra 2025 skærpes krav til de udskiftede dele i takt med ændrede krav til nybyggeri, lyder det.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115