Renovering scorer på økonomi og proces
Trods tekniske udfordringer giver det helt sikkert værdi at anvende DGNB i renoveringsprojekter, mener aktørerne bag.
Med snart 40 certificerede bæredygtige byggeprojekter er DGNB efterhånden en velkendt ordning i Danmark. I de første år har fokus udelukkende været på nybyggeri, men sådan er det ikke længere.
Nu har Sødisbakke i nordjyske Mariager nemlig det officielle bevis på, at botilbuddets Bygning C er Danmarks første DGNB-certificerede renovering.
Bygningen er auditeret af DGNB-konsulent Gitte Gylling Hammershøj Olesen fra Rambøll, og hun er ikke i tvivl om, at erfaringerne fra Mariager kan være nyttige for kommende renoveringsprojekter.
Holistisk forståelse
Ifølge hende viser projektet, at det er svært at hente point på de tekniske aspekter i en renovering. Til gengæld er der scoret højt på økonomi og proces, og det er et fingerpeg om, at DGNB også har sin berettigelse, når det kommer til renovering:
- Bygningens tekniske forhold kan være svære at løfte i en renovering, men DGNB illustrerer netop, at man stadig får en lang række kvaliteter med. Fokus rykkes fra teknisk båret bæredygtighed mod en holistisk forståelse, hvor det også handler om gode og robuste rammer for de mennesker, der skal leve i bygningerne, siger DGNB-konsulenten.
Maksimum på byggepladsen
Lund & Staun har tidligere opført et DGNB-certificeret sundhedshus i Pandrup, nord for Aalborg. Men da der denne gang var tale om et renoveringsprojekt, gik det nordjyske byggefirma til opgaven med forventningen om en både udfordrende og lærerig byggeproces:
- Vi var lidt spændte på at skulle i gang med en DGNB-certificeret renovering, fordi materialer og konstruktioner ikke kan styres på samme måde som ved nybyggeri. En af nøglerne var at tage udgangspunkt i noget af det, vi netop kan styre - nemlig byggepladsen, fortæller Henrik Staun, der er entreprisechef og medejer hos Lund & Staun.
På denne måde lykkedes det at opnå maksimumscore inden for bæredygtighed på byggepladsen. Ifølge Henrik Staun ikke mindst takket være en tidlig indsats:
- Vi lavede en byggepladsplan med områder til affaldssortering og hyrede et firma til at håndtere byggeaffald i fraktioner. Vi satte også dokumentationen i system, så eksempelvis fotoregistrering af affald og støvsugning blev en del af den løbende kvalitetssikring. Samtidig havde vi et koncept for omdeling af information til naboerne, siger han.
Det brede fokus
DGNB handler om det brede fokus på bæredygtighed, fordi systemet favner teknik, bløde værdier og økonomi. Et byggeri vurderes altså på kriterier inden for miljø, økonomi, det sociale, teknik og proces. Og alt efter scoren kan der opnås sølv, guld eller platin.
I den forbindelse er det interessant, at selv om Sødisbakke samlet set har modtaget en sølvmedalje, så ligger projektet til guld inden for både miljø, økonomi, det sociale og proces.
- Erfaringerne fra Sødisbakke viser, at der kan scores højt på proces, hvis man er på forkant. Desuden står projektet stærkt på livscyklusvurderingen. Det skyldes, at kun de materialer, der tilføjes, skal regnes med - de eksisterende er jo i kredsløb allerede. Endelig er der også opnået maxpoint i de bygningsrelaterede levetidsomkostninger, hvilket viser, at den samlede pris pr. kvm er meget fornuftig, siger Gitte Gylling Hammershøj Olesen.
Renoveringen af Sødisbakke er udført af Lund & Staun i samarbejde med Arkinord og Rambøll.