Vvs-faget skaber stadig reel merværdi
Førstedagen af fagmessen VVS’17 i Odense Congress Center levede op til forventningerne hos både de besøgende, udstillerne og arrangørerne. Dagen igennem strømmede forventningsfulde vvs-folk til messehallerne i Odense for at se nærmere på de mere end 200 udstilleres produkter og løsninger som alle skal være med til at skabe merværdi og bedre bundlinje i vvs-virksomhederne.
For at understrege, at messen netop fokuserer på at inspirere vvs-virksomhederne til at effektivisere driften, så er den røde tråd på messens store konferenceprogram spundet omkring temaet "Den moderne installatør". I løbet af de tre messedage vil der blive givet flere bud på, hvad den moderne installatør er for en størrelse og hvilke muligheder han/hun har for at få det bedste ud af den rivende udvikling i branchen. Både aktivitetsmæssigt og teknologisk er der nemlig ekstra turbo på i branchen i denne tid.
Fællesnævnerne er effektive it-værktøjer, bæredygtighed og innovationskraft.
Fokus på Bygningsreglementet
For adm. direktør Ole Sander, FM Mattsson Mora Group Danmark, handler det blandt andet om, hvad installatørerne kan bruge den grønne fremtid til. Og så handler det i høj grad også om at tænke vvs-installationer ind i Bygningsreglementet og få politikere og beslutningstagere til i endnu højere grad at sætte vand på dagsordenen.
- Omdrejningspunktet i den energipolitiske debat og de tiltag der tages for at skabe et mere grønt og bæredygtigt samfund handler om energioptimeringer i form af el-besparelser, øget isolering, bedre vindue og lignende. Og det er meget vigtige områder. Men der er alt for lidt fokus på de meget store besparelser der kan opnås ved at optimere vandinstallationerne i vores bygninger. Derfor bør Bygningsreglementet på sigt også indeholde krav om at anvende armaturer og andre vandinstallationer, som gør det muligt at spare på vandet, siger Ole Sander, der tillige er formand i Velteks AVA-bestyrelse samt i bestyrelsen for DI Byg.
Han opfordrer vvs-installatørerne til i højere grad at fokusere på at rådgive kunderne om nye teknologiske løsninger.
- I stedet for at fokusere på blot at sætte nogle armaturer op skal installatørerne bruge deres energitekniske kompetencer og rådgive om, hvilke armaturer der giver det bedste resultatet i forhold til drift og vedligeholdelse i hele bygningens levetid. For mens der for eksempel bruges rigtig mange penge, hvis der skal efterisoleres eller skiftes vinduer, så er investeringen i et nyt vandbesparende armatur meget beskeden. Til gengæld er besparelsen massiv. Ofte op til 25 pct. eller mere, siger Ole Sander.
Mester er digital
Også når det gælder om at hjælpe installatørerne til at tjene penge på at effektivisere driften af virksomheden, er der fokus på teknologi på VVS’17.
- Effektive IT-værktøjer er med til at forbedre overblikket og dermed bundlinjen. Derfor ser de fleste installatører meget hurtigt positive resultater, når de implementerer tids- og sagsstyringssystemer, siger adm. direktør Casper Hassø Nielsen, Minuba.
- Men det kan vi som it-programudviklere jo sagtens sige. For installatørerne handler det jo ikke om at tale med en "smart" sælger. Derfor har vi nogle kunde-ambassadører med på messen. I dag er det direktør Bo Nielsen fra A/S Brdr. Jensen VVS, Lyngby og salgschef Jeppe Rais fra Proløn i Randers. De arbejder med Minuba-produkter til daglig og derfor er de meget bedre til at fortælle installatørerne om hvordan det fungerer - på godt og ondt, forklarer Casper Hassø Nielsen.
Minuba er en dansk virksomhed som er i fuld gang med at etablere sig i både Sverige og Norge med tids- og sagsstyringsværktøjer til håndværksbranchen.
- For det er ikke kun de danske installatører der kan få gavn af effektive it-værktøjer, understreger Casper Hassø Nielsen.