Husk de mindre virksomheder i vækstudspil
Er der penge til overs, så brug dem på at afskaffe g-dage for korttidsansatte, finansiere vækstpilotordningen og give bundfradrag for små virksomheder, indtil deres egenkapital er genskabt.
Det er i kort form opfordringen fra de mindre virksomheder efter, at socialdemokraterne netop har lanceret et vækstudspil, der med tre mia. kroner skal booste fremdriften i erhvervslivet.
Forslaget indeholder gode elementer, men bærer præg af, at politikerne selv vil opfinde løsninger frem for at lytte til erhvervslivets behov.
Halvdelen af beløbet skal gå til ekstra fradrag for forskning og udvikling, og vil i høj grad være støtte til store virksomheder primært indenfor industrisektoren.
Derfor gælder det om at sikre, at den sjettedel af pengene, som trods alt skal gå til SMV’erne, rent faktisk når ud til de mindre firmaer. Socialdemokraterne vil blandt andet afsætte 500 mio. årligt til bedre afskrivningsregler for små og mellemstore virksomheders investering i maskiner og IT udstyr.
Beskeden succes
Det gør de, selv om det ikke er længe siden, de sidst forsøgte sig med et investeringsvindue, hvor lempeligere afskrivningsregler i 2012 og 2013 skulle styrke investeringer i netop maskiner og teknologi. Det var en ret beskeden succes. Alligevel foreslår man nu lempelsen igen.
Og fordi erfaringen viser, at det vil have begrænset succes, opfordrer vi politikerne til at love, at de penge, der ikke bliver brugt, i stedet anvendes præcist der, hvor de små virksomheder selv fortæller, at de vil gøre gavn.
Tre konkrete punkter
Derfor opfordrer vi til, at en eventuel aftale skal indeholde en betingelse om, at den andel af de 500 mio. årligt, der ikke bliver anvendt, i stedet skal bruges på tre konkrete punkter:
Er der penge til overs, skal de gå til at afskaffe g-dagene for korttidsansatte. Dermed kan man få den afvikling, som politikerne var ved at gennemføre, men overraskende annullerede her i foråret.
Som det andet punkt bør der tilføres penge til vækstpilotordningen. Den årlige pulje går til små virksomheder i landdistrikterne, men behovet er så stort, at puljen i år løb tom efter blot en måned.
Og er der så stadigt penge til overs - og det kan sagtens være tilfældet - så lov os for det tredje, at de bliver brugt på grundlaget for et bundfradrag i selskabsskatten indtil virksomhedernes konsolideringsgrad når op på 20 pct.
Det er et forslag, som Håndværksrådet meget præcist har formuleret, som løsningen for små virksomheder kamp for at få kreditværdighed og udviklingsmuligheder til gavn for hele samfundet.