Markante projekter vinder betonpriser
Veludført håndværk og stringent arkitektur. Med de ord vandt Kvæsthusmolen i København og det tilhørende parkeringsanlæg torsdag aften In-situ Prisen 2017.
Vinderholdet er arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg samt entreprenørfirmaet Aarsleff, der har bygget selve molen, mens NCC har udført parkeringsanlægget.
- Kvæsthus-projektet løfter veludført håndværk og stringent arkitektur til en rumlig oplevelse præget af overskud og generøsitet. Projektet føjer sig smukt til listen over Lundgaard & Tranbergs øvrige arbejder, som alle er kendetegnet ved at favne og løfte en given situation, siger arkitekt Jesper Gottlieb, Gottlieb Paludan Architects, der sammen med arkitektkollegaen Sophus Søbye, Sophus Søbye Arkitekter, udgør dommerkomitéen og har udvalgt Kvæsthus-projektet blandt fire nominerede.
Sønæs i Viborg Bygherre: Viborg Kommune og Energi Viborg Vand |
Oplagt og rigtig
Dommerne har lagt vægt på, at den nye plads lægger sig til Skuespilhuset, som også er tegnet af Lundgaard & Tranberg, og samspillet mellem pladsens rillede belægning af mørk, indfarvet beton, og de mørke teglsten på Skuespilhusets facade er både oplagt og rigtig. Hele anlægget med mole og skuespilhus udfolder sig samtidig som en samlet komposition, som byder på en helt særlig oplevelse.
Desuden hæfter de sig ved den præcision, som binder betonoverfladen sammen hele vejen fra molens begyndelse ved Skuespilhuset og godt 300 meter ude i havnebassinet.
Kvæsthusmolen Kvæsthusmolen ligger ved Skuespilhus på Sankt Annæ Plads 36 i København |
Bæredygtig park
In-situ Prisen, som brancheforeningen Fabriksbetonforeningen i Dansk Byggeri står bag, blev uddelt ved en stor prisfest i Dansk Arkitektur Center, hvor Klimaparken Sønæs i Viborg vandt aftenens anden store pris, Bæredygtig Beton Prisen, som uddeles af brancheorganisationen Dansk Beton.
Parken får prisen for kreativ og bæredygtig brug af beton, hvor Sønæs i en og samme løsning sikrer borgerne i Viborg mod klimaforandringer, skåner miljøet og beriger byens borgere med en rekreativ park.
- Det er et prisværdigt projekt, hvor man både har sikret sig mod klimaforandringerne, etableret, rensedam og rekreativt anlæg i én og samme løsning. Et visionært projekt med læring for mange andre kommuner og forsyningsselskaber, lyder det fra arkitekt Julian Weyer, arkitektfirmaet C.F. Møller, og formand for dommerkomiteen for Bæredygtig Beton Prisen, i en pressemeddelelse.
Den 725 meter lange sti er lavet af præfabrikeret betonbelægninger, som binder Sønæs sammen og sikrer, at den ikke sætter sig over tid på den gamle mosebund.
Trædestenene i vandet er udført i kostet beton, som gør dem mindre glatte, når de er våde, og byens børn hopper eller cykler fra sten til sten.
Også støttemuren, der adskiller rensedammen fra Søndersø til de tekniske installationer som udløb og pumpestation, er udført i beton.
Sønæs er udført af entreprenørfirmaet Svend E. Madsen A/S, mens Møller & Grønborg har været arkitekter og Orbicon rådgiver.