23948sdkhjf

Voldsomme betonmængder kræver erfaren entreprenør

NCC Danmark vandt de to betonentrepriser på Amager Bakke, entreprise E101 og E103 til en samlet entreprisesum på cirka 40 millioner kroner. E101 startede med indledende jordarbejder, forureningshåndtering, ramning af betonpæle, infrastruktur til byggepladsen og bore sekantpæle til den store affaldssilo som NCC senere skulle opføre. Siloen skal indeholde alt det skrald, der bliver kørt til Amager Bakke. Siloen stikker 11 meter ned i jorden, hvilket gav NCC udfordringer da området under Amager Bakke viste sig at indeholde strømmende grundvand.

– Vi sænkede kun grundvandet indenfor sekantpælevæggen, og derfor var der hele tiden et stort vandtryk på konstruktionen, efterhånden som siloen blev udgravet. Vandet havde det med hele tiden at løbe til, fortæller Bjarki Finnbogason, projektchef på E101.

NCC
www.ncc.dk

NCC har erfaring med forbrændingsanlæg, hvilket virksomheden trak på i deres arbejde på Amager Bakke, hvor de skrå slisker som leder affaldet ind i siloen krævede en specielstøbeteknik, som virksomheden tidligere har erfaring med.

Selvom det var to separate licitationer NCC skulle udføre, hænger de dog naturligt sammen. E103 kom i direkte forlængelse af E101, hvor NCC skabte råhuset til hele det kæmpemæssige forbrændingsanlæg.

Byggeriet krævede meget kraftige anlægsbetonkonstruktioner, der alle blev støbt på stedet. Blandt de største enkeltkonstruktioner var turbinefundamentet, med 300 m3 beton i tre meter tykkelse, der blev støbt på et 16 meter højt stillads og nedkølet for ikke at skade betonen under hærdningen. Samt en 60 meter lang efterspændt  betonbjælke der indeholdt et tons armering per meter.

– Konstruktionerne blev støbt i almindelig systemforskalling og traditionel dækforskalling med stilladsunderstøtning. Byggeriet stiller store krav til kvalitet, da belastningen på konstruktionen er enorm fra det op til 80 meter høje byggeri. Det kræver tykke og hårdt armerede konstruktioner, siger Allan Lavrsen, projektchef på E103.

Under spidsbelastningen af byggeriet arbejdede NCC i en længere periode i tre-holdsskift fra mandag til lørdag, og havde cirka 300 mand på byggepladsen. Til trods for de mange mænd på byggepladsen, formåede NCC at holde ulykkesfrekvensen helt nede på 6,5. NCC havde dedikeret fire medarbejdere til at overvåge byggepladsen med sikkerhed for øje, og peger selv på det som én af grundene til, at der skete så få uheld.

– Det har været virkelig spændende at være med, men også hårdt mens det stod på. Det krævede en stor indsats fra alle, og vi er stolte af, at have været med, siger Jesper Gaarde, afdelingschef hos NCC.

Se dronefilm af betonarbejdet på https://www.youtube.com/watch?v=xLfGepPGCyQ

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094