G-dage betyder millionregning til små virksomheder
Det er både skadeligt og dyrt, hvis politikerne vil genindføre betaling af G-dage fra 1. juli i år.
Sådan lyder det fra håndværkernes arbejdsgiverforening, Dansk Håndværk.
- Vi har de seneste år ført en hård kamp for netop den afgift på vækst i mindre virksomheder. Betalingen forhindrer, at små virksomheder skaber nye job, innoverer og prøver nye markedsmuligheder i det omfang de ellers kunne - derfor er G-dagene dybt skadelige, advarer Dansk Håndværks direktør, Morten Frihagen.
Dyb skuffelse
Organisationen jublede ellers, da det for et par år siden lykkedes at få et folketingsflertal til gradvist at afskaffe G-dagene. Men efter at beskæftigelsesministeren nu meddeler, at han vil genindføre betalingen fra 1. juli. Betaling af G-dage skal ske, når en virksomhed afskediger en ansat. De skal i den situation betale godtgørelse til medarbejderen i de første to dage efter, at vedkommende er fratrådt - før vedkommende kan få dagpenge.
- En genindførelse vil blive mødt med dyb skuffelse. Det vil koste jobmuligheder hos de virksomheder, der står på vippen mellem at betale for mere overarbejde, siger nej til nye ordrer, eller ansætte en medarbejder mere, forklarer Morten Frihagen.
Går ud over folk på kanten
Ifølge Dansk Håndværk vil ændringen gøre det vanskeligere at drive virksomhed - men vil også gå ud over den gruppe af danskere, der står på kanten af arbejdsmarkedet, og som netop nu øjner mulighed for at kunne få den type af jobs, der opstår i kølvandet på manglen på kvalificeret arbejdskraft.
Sekretariatsleder i BAT-Kartellet Gunde Odgaard er heller ikke begejstret for G-dagenes tilbagevenden.
- G-dage er ikke groet i vores baghave. Vi har et system til ledige og et system til folk i arbejde. På den måde bliver G-dagene en hybrid, der ikke passer ind i buketten. Erfaringsmæssigt ved vi også, at medlemmer bliver snydt for G-dage og på den måde sparer staten penge på vores medlemmers bekostning, siger han.