23948sdkhjf

Grønlandsk kulturhus fejrer de første 20 år

Kulturhuset Katuaq i Grønland er bygget til at stå imod og overleve i det nådesløse grønlandske klima

I 1992 vandt den danske arktitektvirksomhed Schmidt Hammer Lassen den internationale designkonkurrence om et nyt kulturhus i den grønlandske hovedstad, Nuuk.

Arkitektvirksomheden vandt foran 226 forslag med et koncept inspireret af det dramatiske grønlandske landskab med snoede fjorde, glidende gletsjere, isbjerge og om vinteren det inspirerende, bølgende nordlys.

Kulturhuset Katuaq afspejler disse elementer. Den bølgende, lyse, træbeklædte facade med sit lysende tagvindue symboliserer nordlyset. Den trekantede, monolitiske mørke krop af bygningen repræsenterer isbjerget, men den indvendige lyse, hvide foyer med sine uafhængige voluminer af teater, biograf og café minder om fjordenes og bjergenes rumligheder, sne og is.

Første internationale projekt
Med sit organiske, naturlige udseende ramte bygningen direkte ind i sjælen på det grønlandske folk, og den er lykkedes med at samle grønlændere fra alle aldersgrupper og interesser og giver en følelse af ejerskab, der rækker dybt ind i samfundet selv i dag, 20 år senere.

Priser

Kulturhuset Katuaq i Grønland er blevet præmieret med
Selected Buildings Award i 1997
Nykredits Arkitekturpris i 1998
Statens Kunstfonds Pris i 1998 og
Eckersberg Medaljen i 1999
Kilde: Schmidt Hammer Lassen

- Da vi vandt konkurrencen om at designe Grønlands kulturhus var det et kæmpe gennembrud for vores arkitektvirksomhed, da det var vores første store projekt på internationalt plan. Det blev et spydspidsprojekt for vores arkitektoniske ambition om at skabe kulturelle bygninger med en stærk følelse af stedets særegenhed og et rum, der fungerer som et folkeligt mødested, siger stiftende partner i Schmidt Hammer Lassen Morten Schmidt i en pressemeddelelse.

Samtidig bragte opgaven ny viden om materialer 
- Udfordringen med konstruktion af en bæredygtig bygning, som kunne modstå de arktiske klimaforhold bragte os også ny viden om, hvilke materialer vi skulle bruge, siger Morten Schmidt.

100.000 besøgende årligt
Siden åbningen i 1997 har Katuaq været et populært sted som ikke blot borgerne i hovedstaden Nuuk har taget til sig, men også grønlændere fra alle dele af landet.

Mens Grønland har en befolkning på godt 56.500 personer, er Katuaqs årlige besøgstal på 100.000.

brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.313