Inabensa var billigst, men kunne ikke løse opgaven
Med Bygningsstyrelsens fyring af Inabensa fra Niels Bohr byggeriet i København, har det endnu engang vist sig, at det såkaldt billigste tilbud har været så dårligt funderet, at man ikke har kunnet løse opgaven.
Det kan ikke have været en nem beslutning for Bygningsstyrelsen at smide Inabensa af pladsen. Man står nu med et halvfærdigt produkt og skal have en ny virksomhed til at færdiggøre entreprisen. Det koster tid og penge.
Bygningsstyrelsen har dog klogeligt valgt denne løsning fremfor at køre videre med nogen, der hverken kan eller vil!
Spanske Inabensa har forsøgt at løse den meget store og meget komplicerede installationsopgave på et af statens flagskibsbyggerier ved at hyre underentreprenører fra nær og fjern - dog mest fra fjern.
Det er ikke gået godt for opgaveløsningen. Det er ikke gået godt for sikkerheden på pladsen, og der har været flere store faglige sager med udløbere til Inabensa.
Udbud med dialog
Kvalificeret faglært arbejdskraft har været en mangelvare hos Inabensa. Derfor er denne historie også en lejlighed til at påskønne vores erhvervsuddannelser i almindelighed og vores høje kvalifikationskrav den faglærte arbejdskraft i installationsfagene i særdeleshed.
I Blik- og Rørarbejderforbundet og i BAT håber vi derfor på, at denne hændelse får Bygningsstyrelsen og andre bygherrer til at sætte yderligere fart på at introducere en type udbud, hvor dialogen om opgaveløsningen sættes i højsædet.
Hvor man går dybere ned i detaljen om opgaveløsningen og, om hvordan den bydende egentlig har tænkt sig at løse opgaven.
Det skal ske samtidigt med, at der opstilles krystal klare arbejdsklausuler.
Det skal retteligen med til historien, at Bygningsstyrelsen er undervejs i denne proces, men Inabensa beviser behovet for at processen speedes op.
Artiklen er en del af temaet Debat.