23948sdkhjf
Annonce

Konsortium vil sætte nye standarder for genanvendelse

Virksomhederne RGS90, Søndergaard Nedrivning og DJ Miljø og Geoteknik har vundet genanvendelsesudbud, hvor målet er at sætte nye standarder for genanvendelse af byggeaffald
Målet med et nyt konsortium er at skabe nye standarder for genanvendelse af byggeaffald.

Konsortiet er sammensat i forbindelse med et netop gennemført udbud i konkurrencepræget dialog.

På vegne af Amager Ressourcecenter, Faxe Kommune og den almene boligadministration Bovia i Kolding Kommune har den grønne energi- og miljøklynge Clean gennemført udbuddet, som netop har haft til formål at skabe innovation for genanvendelse.

Udbuddet er finansieret af Grøn Omstillingsfond og Region Sjælland, og det er netop blevet vundet af parterne RGS90, Søndergaard Nedrivning og DJ Miljø og Geoteknik foran to andre konsortier.

Materialer bruges direkte

Vinderkonsortiets forretningsmodel bygger på at udnytte nedrevne byggematerialer direkte i nybyggeri frem for eksempelvis at knuse materialerne til underlag til veje.

Det sker ved at kortlægge potentialet for genanvendelse og kvaliteten af byggematerialerne, inden der nedrives, og ved også at se på selve nedrivningsprocessen, så flest mulige materialer overlever og kan genbruges igen.

En af barriererne for genanvendelse har nemlig været, at materialer har været ødelagte eller for besværlige at sortere, når først bygningen er revet ned, lyder det.

For at minimere ressourceforbruget vil vinderkonsortiet desuden sikre, at byggeaffald så vidt muligt genanvendes i nærområdet. Derfor vil vinderkonsortiet også arbejde tæt sammen med kommunerne og øge deres ansvar for lokal genanvendelse og forsøge at planlægge nedrivning og opbygning, så potentielle materialer kan genanvendes bedst muligt.

Tre offentlige bygninger

Projektet lægger fra start med tre offentlige bygninger i København, Kolding og Faxe, der står foran nedrivning.

Kan de nedrevne byggematerialer ikke anvendes med det samme, vil konsortiet anvende ressourcehoteller rundt om i landet.

Ressourcehotellerne skal opbevare de nedrevne materialer til senere brug, hvor kommuner og aktører i byggebranchen via en online platform kan få et overblik over, hvilke materialer der er på lager, så flere materialer kan udnyttes.

Håbet er, at modellen kan bane vej for en ny dansk eksportsucces.

- Den metode og innovative forretningsmodel, som vinderkonsortiet er kommet med, er både økonomisk og ressourcemæssigt bæredygtig, siger Palle Mørkøre, projektansvarlig for det EU-projekt i Kolding Kommune, som udbuddet indgår i her, i en pressemeddelelse.

- Cirkulær økonomi skal kunne betale sig for at vinde indpas i markedet. Sammen udvikler vi i konsortiet nye metoder for nedtag af byggematerialer og efterfølgende behandling, så de overholder nuværende og fremtidige byggekrav. Vi har fokus på, at metoderne kan strømlines og skaleres, så vi bidrager til at industrialisere og højne værdien i genanvendelsen af brugte byggematerialer. Samarbejde og vidensdeling på tværs af værdikæden er en forudsætning for at lykkedes, supplerer Mette Reindahl, miljøkonsulent hos RGS 90.

De prækvalificerede
Ud over konsortiet bestående af RGS90, Søndergaard Nedrivning og DJ Miljø og Geoteknik var følgende prækvalificeret:
Sweco, Lendager Arkitekter, Teknologisk Institut og Tscherning
Rambøll og P. Olesen
Kommenter artiklen
Annonce
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

    Nyhedsbreve

    Send til en kollega

    0.122