23948sdkhjf

Genbrugsmaterialernes arkitekt fylder rundt

Arkitekt Anders Lendager er aktuelt med udstillingen Wasteland på Dansk Arkitektur Center. Nytårsdag fylder han 40 år

På søndag 1. januar fylder arkitektverdenens nye stjerneskud, Anders Lendager, 40 år. Som grundlægger af den bæredygtige byggekoncern Lendager Group har han blandt andet stået for opførelsen af Danmarks første cirkulære byggeplads, et fire-stjernet hotel, højhus af genbrugsmaterialer og rækkehuse i hovedstaden bygget af restmaterialer fra nedrevne huse i landdistrikterne.

 Afsæt i det cirkulære

Anders Lendager er arkitekt og stifter af og partner i Lendager Group. Han blev for alvor kendt i byggekredse, da han designede Upcycle House for Realdania i 2013.

Og på lidt under fem år er han lykkedes med at forvandle en tegnestue med bæredygtige idéer til en byggekoncern engageret i alt fra arkitektur og byudvikling til strategi, analyse og upcycle-produktudvikling – hvor affald ses som fremtidens mest værdifulde ressource.

Med afsæt i principper fra den cirkulære økonomi, har Lendager Group rystet posen i den danske og internationale bygningsindustri, og vist mange, at hvor der er vilje er der bestemt også vej.

 Materialer som udgangspunkt

En stor del af fødselarens vision og succes bygger på at vende op og ned på forholdet mellem idé og materiale. Det har længe været sådan, at idéen til et projekt dikterede brugen af materialer, men hvad ville der ske, hvis man først kortlagde adgangen til materialer, og på den baggrund tegnede et projekt?

Svaret på det spørgsmål kan efterhånden opleves flere steder rundt om i Danmark, hvor byggerier skyder op med afsæt i genbrug af gamle byggematerialer og affald, som plastikflasker, beton, træ, glas, kulfibersejl og metal.

Et af hans mest profilerede projekter er et hotel på Amager tegnet af den verdensberømte arkitekt Norman Foster  - kendt for blandt andet Elefanthuset i Zoo – og bygget efter bæredygtige principper for blandt andet køling og opvarmning. Her blev Lendager inviteret med i processen for at skabe en indretning, der var lige så bæredygtig som det ydre. Det blev blandt andet til vægpaner af genbrugstræ, akustiklofter af gamle PE-flasker og gulve af bildæk.

 Aktuel med udstilling

Derudover kommer Anders Lendagers visioner snart til live i udstillingen ’Wasteland’ på Dansk Arkitektur Center, der vil udfordre vores forståelse af affald og forklare forbindelsen mellem en stigende verdensbefolkning og –middelklasse, behovet for at bremse den globale opvarmning og potentialet i at tilpasse det byggede miljø til en cirkulær økonomi. Målet er at vi bygger og designer med udnyttelse af den fulde værdi af materialer.

Allerede som studerende var Anders Lendager interesseret i klimaforandringernes betydning for det byggede miljø – og vice versa – og ikke overraskende handlede hans afhandlingsprojekt om en forskningsstation med fokus på lagring af CO2 i isen på Nordpolen.

Nu, godt elleve år senere, ser det ud til at arkitekten har fundet opskriften på, hvordan man forbinder bæredygtigt byggeri og omtanke for klima og miljø med økonomisk vækst og konkurrenceevne. Dén opskrift udløste tidligere på måneden Børsens Gazellepris 2016 til hans virksomhed.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128