23948sdkhjf

DEBAT: Byggeriets digitalisering kræver samarbejde frem for selvpromovering

Arkitektbranchen er langt fremme på IKT-området på trods af, hvad rådgiver mener i artikel i Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere i oktober
Der er lidt forstemmende at læse Thomas Gråbæks indlæg i Licitationen - Byggeriets Dagblad 7. oktober 2016 "Arkitekter oversælger sig selv på viden om IT".

Indlægget minder os lidt om den amerikanske valgkamp, hvor udokumenterede påstande og dokumenterede løgne indgår på lige niveau med fakta. Derfor også dette modsvar.

Artiklen udstiller blandt andet arkitektstanden i generaliserende vendinger som værende inkompetent.

Det er simpelthen ikke korrekt.

Danske Arkitektvirksomheder anerkender, at der - som i alle andre brancher - er enkelte virksomheder, som er udfordret på kompetencer og ressourcer, men at beskylde en hel branche for at "snyde på vægten", når vi afgiver tilbud, er tendentiøst, ikke mindst når kritikken kommer fra en, der lever af at sælge BIM-aktiviteter og software.

Arkitektbranchen er faktisk ganske langt fremme på IKT-området, og vi kan ikke genkende det generaliserende billede, som Thomas Graabæk tegner af arkitektern. Aftaleforhold og processen omkring et paradigmeskifte til BIM-projektering, er i sagens natur ikke enkel.

Sådanne ændringer i proces og kultur vedkommer og forpligter alle byggeriets parter. Men den samlede byggebranche er faktisk i fuld gang med at implementere de digitale værktøjer, og lige nu er der et egentlig samarbejde mellem Dansk Byggeri, Foreningen af Rådgivende Ingeniørvirksomheder (FRI) og Danske Arkitektvirksomheder om at optimere det digitale samarbejdsgrundlag. Svaret er samarbejde fremfor at pege fingre af andre.

Brede samarbejder

Alle byggeriets toneangivende parter deltager i øjeblikket i udviklingsarbejdet med at klæde branchen på til fremtiden - og investerer betydeligt i dette arbejde.

Branchen deltager i bredt funderede samarbejder, med at gennemføre ændring af AB-systemet (blandt andet tilpasning til nye entreprise former) revision af ydelsesbeskrivelser, og forbedring af aftaleforhold for IKT og BIM.

Dertil er branchen repræsenteret i internationale udvalg rettet mod BIM-udviklingsarbejdet, som pågår på verdens- og europæisk niveau i ISO- og CEN-regi.

Arkitektbranchen er med ord engageret i første række, når det handler om digitalisering også internationalt, og Danske Arkitektvirksomheder investerer sammen med vores 650 medlemmer mange ressourcer i det.

Vi oplever nok mere artiklen fra 7. oktober som en reklamesøjle for en entreprenant IKT-rådgiver, men det berettiger ikke til at beklikke en hel branches kompetencer, ikke mindst når vi kan se, hvor langt de fleste arkitektvirksomheder faktisk er på IKT-området.

Hvis man vil tjekke, at vi har ganske godt styr på fakta, kan man se det på dét IKT og BIM-materiale, der netop nu produceres på alle de Kvalitetsfonds-finansierede sygehuse.

På disse projekter er der fra rådgiver og de regionale bygherrer investeret mange ressourcer og betragtelige beløb i IT og BIM. Netop hospitalsbyggerierne har været frontløber på IKT-delen.

Selvfølgelig er der begået fodfejl på hospitalerne, men det skyldes ikke inkompetence, men nok snarere at disse byggerier blev initieret inden det samlede BIM-værktøj var på plads.

Hospitalssagerne har til gengæld medvirket til at skabe den fornødne viden om, hvordan man kan gøre tingene optimalt.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111