23948sdkhjf

Stort københavner-byggeri ramt af strejke

Fritstillede tømrere og snedkere truer nu med blokade på byggeriet af Axel Towers i København, hvis arbejdsgiver indsætter strejkebrydere. Dansk Byggeri håber på normalisering i løbet af ugen
Omkring 40 tømrere og snedkere har de seneste to uger nedlagt arbejdet på Axel Towers på den gamle Scala-grund i København.

Det sker i protest mod deres arbejdsgiver Dekos metoder i forbindelse med lønforhandling.

I torsdags dømte arbejdsretten til fordel for Deko. De strejkende bygningsarbejdere blev idømt skærpet bod, og virksomheden fik muligheden for at fritstille tømrerne og snedkerne. Her i weekenden sendte Deko derfor et brev ud om, at hvis medarbejderne ikke mødte op på arbejde mandag morgen, ville man fra firmaets side tolke det som en opsigelse. Deko og Dansk Byggeri arbejder nu på, at få skaffet anden bemanding.

I går morges var protesterne foran byggepladsen stadig i gang og allerede klokken 8 var en mindre flok samlet foran indgangen mod Jernbanegade.

Strejkebrydere og blokade

Ifølge arbejdernes talsperson, Julius Gudmundsson, har man i månedsvis forsøgt at få forhandlet en akkordaftale hjem for de dele af byggeriet, som ikke er beskrevet i den såkaldte "priskurant", der fastsætter betalingen for et konkret stykke arbejde.

I forhold til nogle af de opgaver, arbejderne har udført på Axel Tower, er nogle opgavetyper så komplicerede at de ikke omfattet i priskuranten. Tømrer- og snedkersjakket har derfor forsøgt at forhandle lokalt, men alle deres forslag er blevet afvist.

"Vi holder løbende møder med sjakket. Skulle der blive indsat strejkebrydere til at overtage vores arbejde, så bliver der blokade. Lige nu står der folk ved indgangen til byggepladsen, for at vise, at kampen ikke er slut. Det er os, der bestemmer, hvornår den er slut", siger Julius Gudmundsson.

Strejken har indtil nu mødt stor opbakning fra kolleger i faget. Nogle har støttet økonomisk via Mobilepay, mens andre har støttet på Facebooksiden " Støttegruppen for tømrerne på Axel Towers".

Ikke bandlyst

Chefkonsulent i Dansk Byggeri, Henrik Olsen, kan ikke genkende sjakkets udlægning af forløbet.

"Døren til Dekos ledelse har været åben igennem hele forløbet. Det er simpelthen ikke rigtigt, at medarbejderne ikke har kunnet forhandle en akkord på plads. Det er derimod medarbejderne, der ikke har ønsket en reel dialog med arbejdsgiver", siger han.

Han tager stærkt afstand fra, at gruppen af tømrere og snedkere nu vil forhindre andre i at lave arbejdet.

"Vi arbejder lige nu på at få normaliseret situationen og håber på det sker i løbet af ugen. Vi har tilbudt medarbejderne at søge arbejde i virksomheden på lige fod med alle andre, og de er dermed ikke bandlyst. Derudover arbejder vi med forskellige modeller for at få stillingerne besat", siger han.

I går eftermiddag havde 2263 personer liket støttegruppens Facebookside.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.205