23948sdkhjf

Andelsboligforeninger overser ofte ekstra gebyrer på administration

Stadig flere andelsboligforeninger hyrer et administrationsselskab til at hjælpe med foreningens opgaver. Her kan det betale sig at være opmærksom på stigende gebyrer for en række ydelser, påpeger Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation
2,5 kroner for en enkelt fotokopi lyder måske ikke af så meget. Men hvis der er tale om flere tusinde fotokopier i forbindelse med indkaldelse til en generalforsamling, kan det hurtigt løbe op i meget store beløb.

Mange andelsboligforeninger hyrer i dag et administrationsselskab til at tage sig af praktiske opgaver som opkrævning af boligafgift, betaling af regninger, regnskaber og overdragelsesaftaler. Og mens branchens grundhonorar på de fleste basale ydelser har ligget stort set uændret i en årrække, har en række nye gebyrer sneget sig ind.

Det gælder eksempelvis gebyrer på print, fotokopiering og porto, som nogle administrationsselskaber lægger oveni grundpakken. Derudover opkræves der ofte store tillægshonorar for rådgivning, eksempelvis når en andelsboligforening lægger sit lån om.

Stor forskel på priserne

På den baggrund kan det betale sig at være opmærksom, når man som andelsboligforening går ud og hyrer et administrationsselskab, lyder det fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF), som repræsenterer omkring 100.000 andelshavere i næsten 5.000 medlemsforeninger.

”Der er ingen tvivl om, at hvis en andelsboligforening ønsker at tilknytte et administrationsselskab, er man nødt til at se sig godt omkring. Der er stor forskel på priserne firmaerne imellem, og stor forskel på de ydelser, de tilbyder. Derfor bør sådan en ydelse sendes i udbud, for at foreningen kan sikre sig den bedste pris og ydelse,” siger Jan Hansen, direktør for ABF, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han anbefaler foreningerne at skaffe sig et præcist overblik over behovet for ydelser for at undgå unødige udgifter.

”Nogle af de ekstra gebyrer, som administratorerne tager supplerende honorar for, er efter vores opfattelse alt for høje. Og vi synes, at man fra administrationsselskaberne overvurderer ansvaret, der er forbundet med at levere nogle af ydelserne,” siger Jan Hansen.

Direktøren peger på overdragelsesaftaler, nøgleoplysningsskemaer og adkomsterklæringer som eksempler på opgaver, som ABF mener, nogle administrationsselskaber tager overpriser for.

”Generelt mener vi, at konkurrencen og gennemsigtigheden i branchen er for dårlig,” siger Jan Hansen.

Prisportal måske på vej

Han oplyser, at ABF overvejer at tage initiativ til en prisportal, hvor andelsboligforeningerne kan sammenligne priser og ydelser hos administrationsselskaberne.

”Som forening er man nødt til at kigge sig grundigt omkring, inden man vælger administrator. Mit allervigtigste råd er, at man er opmærksom på, hvad en grundpakke er, og hvad administrator kræver op ved siden af. Det kan meget hurtigt løbe op i meget store beløb,” siger han.

Selskabet Boligadministratorerne ser også en ny tendens i branchen til, at man opkræver tillægsgebyrer på en række ydelser, som tidligere var en del af grundhonoraret.

”Vi føler efterhånden, at vi er de eneste i branchen, der ikke sidder og tæller kopier og kuverter. Det kan selvfølgelig synes fair nok, at en forening, som er 100 procent digital, ikke skal betale det samme som en forening, der ikke er det. Men hvorfor skal der være så stort overhead på? Hvorfor skal en fotokopi koste foreningen 2,5 kroner, hvis prisen reelt kun er 50 øre? Det bør man som kunde være opmærksom på,” siger Allan Rigelsø, administrator og medejer af Boligadministratorerne.

Kunder hos Boligadministratorerne tegner en basisaftale, der omfatter de samlede udgifter.

”Du oplever os ikke ekstrafakturere for administration vedrørende den almindelige daglige drift. Vi tæller f.eks. ikke kopier, kuverter og papirer for at fakturere herfor, som mange af vores konkurrenter gør. Alle kunder får samme gode service, stor som lille,” hedder det på selskabets hjemmeside.

Dyre låneomlægninger

Ifølge Allan Rigelsø bør man som andelsboligforening også være opmærksom på ekstragebyr for rådgivning ved låneomlægninger.

”Hvis en administrator fx tager 0,5 procent ved en låneomlægning, kan det løbe op i 250.000 kr. i en mellemstor forening med et lån på 50 mio. kr.,” påpeger han.

Læs også: " Administratorer melder hus forbi ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093