Herning gågade gennemgår stor belægningsforvandling
Kinesisk granit-puslespil plus 300.000 flækkere. Sådan lyder opskriften på en helt ny belægning til Hernings lange gågade
De er brolæggere hos Herning-firmaet J. A. Brolægning, og en rum tid fremover skal de lægge granitflækkere samme sted, som de allerede har arbejdet med at lægge tilsvarende flækkere.
Den næsten en halv km lange gågade i Herning gennemgår i øjeblikket en totalrenovering, hvor der under jorden etableres nye ledninger til både vand og varme, ny kloakering samt ledningsarbejder for private ledningsejere. Alt det, som ingen ser.
Oven på det hele lægges en 5.500 kvm stor kombination af kinesiske granit-puslespil og de 300.000 flækkere, som sikrer Jacob Clausen og Henrik Kristensen fast arbejdssted i længere tid end normalt.
A. J. Brolægning klarer den store opgave som underentreprenør for anlægsgartnerfirmaet OKNygaard.
Største gågadeprojekt
Kvinden med fingeren på gågade-pulsen i Herning hedder Mari Lohne.
Hun er arkitekt hos Herning Kommunes afdeling for By, Erhverv og Kultur og bymidteprojektleder for hele forvandlingen af den herningensiske bymidte.
”Vi er i gang med Hernings største gågadeprojekt nogensinde. En fuld renovering både over og under jorden. Forsyningsselskaberne Herning Vand og EnergiMidt gik i gang med ledningsarbejder i februar. Hele projektet vil være færdigt inden sommeren 2017”, fortæller hun.
Når Herning næste sommer kan indvi den renoverede gågade, er der gået 10 år siden, det århusianske landskabsarkitektfirma Schønherr vandt den arkitektkonkurrence, som Herning Kommune havde udskrevet om projektet. Projektforslaget er dog ikke blevet fulgt helt slavisk.
”Efter det seneste kommunalvalg kom der nye politikere i byrådet, som ønskede mere liv i byen. Derfor har vi indarbejdet fem nye elementer i projektet. Nemlig leg, vand, grønt i øjenhøjde, kunst samt ly og læ. De er kommet i tillæg til belægningen”, fortæller Mari Lohne.
Ikke for børn
Den nye gågadebelægning består af store granitmoduler, som sættes sammen af hver otte elementer. Det er dem, der har udgjort det kinesiske granit-puslespil, som anlægsgartnerfirmaet OKNygaard har opgaven med at lægge.
”Andre tager sig af underlaget, og vi lægger granitten. Og det er ikke for børn at lægge med de mange elementer, der skal blive til en enhed. Vi har seks af vore egne folk på opgaven, og tillige entrerer vi så med et dygtigt brolæggerfirma om lægningen af de mange flækkere”, forklarer projektchef Morten Petersen hos OK Nygaard.
Unik gågade
Bymidteprojektleder Mari Lohne er enig med Morten Petersen om, at den specielle belægning har fordret en ekstra indsats.
”Det er ikke en traditionel gågadebelægning. Den er kompliceret at lægge, fordi otte elementer skal lægges sammen til hver af de mange øer. Ind imellem kommer så flækkerne. Måske tænkte man ikke så meget over opgavens omfang, da man besluttede udformningen. Færre moduler kunne helt sikkert have gjort det enklere og hurtigere. Men nu får vi en helt unik gågade”, vurderer hun.
Foruden den mixede belægning, kommer Hernings gågade fremover også til at bestå af en række sideøer med beplantning, som kan give læ for ofte ganske kraftig vind på de næsten 500 meter direkte vest-øst.
Midt i gågaden bygges en terrasse op, som blandt andet kan anvendes som serverings-ø. Den nye belægning skråner fra hver side af den 15 meter brede gågade ind mod midten, hvor afvandingen foregår via smalle riller midt i gadeprofilen.
Hårde fuger
I første omgang fuges med sand mellem de mange granitflager og de mange granitflækkere. Når fugesandet har sat sig, suges det øverste, løse lag op og erstattes med hårde fuger. De sikrer mod ukrudt og gør samtidig hele overfladen mere behagelig at gå på.
”Vi bruger dels Lithomex-fuger og dels IBF Rompox-fuger. Den hårde fuge er vedligeholdelsesfri og bliver på sigt en økonomisk gevinst”, fortæller Mari Lohne.
Selv om fugerne er hårde og lukker af for ukrudt, er de vandgennemtrængelige, lyder det.
Læs også: " Gågade giver fast arbejde til lokal brolægger ".