Det skete i branchen i ferien
Vi bringer her et overblik over historierne på www.licitationen.dk de seneste tre uger, hvor Licitationen - Byggeriets Dagblad har holdt pause i udgivelserne.
3
Billeder
Den danske arkitekt Jonas Upton-Hansen og hans engelske tegnestue Upton-Hansen Architects har vundet stort projekt i i Mexicos fjerdestørste by, Puebla. (Illustration: Upton-Hansen Architects og Serrano Manjarraz Arquitectos)
Uge 28 - 11. juli til 15. juli
Rambøll vinder kontrakt hos Dong
Rådgiverkoncernen Rambøll, har vundet en otte år lang rammekontrakt med energikæmpen Dong Energy.
Dong Energy er i gang med at omstille til vedvarende energi og i stedet konvertere sine kulfyrede kraftværker til bæredygtig biomasse.
Det bliver Rambølls rolle over de kommende otte år at rådgive Dong Energy på omstilling til grøn energi. (11/7)
Aarsleff vinder kontrakt til 200 mio. kroner
Entreprenørselskabet Per Aarsleff A/S skal opføre en ny laboratorie- og logistikbygning på Bispebjerg Hospital i København.
Kontrakten til omkring 200 mio. kroner går blandt andet på udførelsen af kloakarbejder, insitu-beton og elementarbejder samt facadearbejder.
Aarsleff-koncernens selskab Wicotec Kirkebjerg A/S udfører el, vvs, sprinkler og ventilation i bygningen.
Arbejdet begynder i september 2016 og forventes afsluttet i april 2018. (11/7)
Sund & Bælt får ny adm. direktør
Den nuværende adm. direktør i Københavns Kommunes økonomiforvaltning, Mikkel Hemmingsen, bliver ny adm. direktør Sund & Bælt Holding A/S, der er ansvarlig for Storebæltsforbindelsen og Øresundsforbindelsen.
Han erstatter den 15. september Leo Larsen, der efter 12 år som adm. direktør valgte at gå på pension med udgangen af juni. (11/7)
Entreprenør når sit vækstmål
Specialisering på erhvervsbyggeri har lønnet sig hos totalentreprenøren KT Erhvervsbyg A/S i Give.
Ledelsen satte sidste år et vækstmål på 20 procent og det nåede entreprenørvirksomheden i 2015 med et driftsresultat der er steget fra otte mio. kroner til 9,6 mio. kroner. (12/7)
Million-udbyging på plejecenter
Inden udgangen af 2018 vil Christians Have Plejecenter ved Jersie Strand nær Køge blive udbygget med 30 nye plejeboliger og 24 nye rehabiliteringspladser inklusiv servicefaciliteter.
Hvem der skal stå for byggeopgaven med et budget på knap 110 mio. kroner, er endnu uvist, men med et begrænset udbud på banen er Solrød Kommune ved at få det afklaret. (12/7)
Vinduesfirmaer starter eksportfremstød
De danske vinduesvirksomheder Rationel Vinduer A/S og Velfac A/S, der er en del af Dovista Gruppen, gør nu klar en øget eksportindsats over de kommende fem år.
Indsatsen betyder flere ansatte både i Danmark og i udlandet, og i første omgang skal den nuværende kapacitet udvides. (12/7)
Byggekran vælter i København
En tonstung mobilkran vælter ud over tre biler ved et byggeri på Helsinkigade i København.
To af køretøjerne er knust, men ingen personer er kommet noget til ved ulykken. (12/7)
BMS satser mere på udlandet
Danmarks største kranvirksomhed, BMS-koncernen, vil i de kommende år forfølge flere aktiviteter i udlandet. BMS-koncernen vil benytte et solidt 2015-regnskab til flere investeringer i udlandet. Den hjemlige byggebranche er nemlig for konjunkturfølsom.
Målet på lidt længere sigt er, at BMS i løbet af fem år vokser, så den internationale omsætning til den tid udgør 80 procent af den samlede koncernomsætning mod i dag 60 procent. (13/7)
DTU fortsætter med byggerier
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) investerer frem mod 2021 fire mia. kroner i forskellige byggeprojekter, som skal skabe bedre rammer for universitetets aktiviteter.
Et af projekterne går på projektering og opførelse af en forsknings- og laboratoriebygning på cirka 10.000 kvm med placering i tredje kvadrant på DTU Lyngby Campus, som netop er sendt i udbud.
Bygningen forventes taget i brug i slutningen af 2019. (13/7)
Tysk entreprenør bygger i Ørestad
Den tyske entreprenørvirksomhed Max Bögl skal opføre et nyt parkeringshus i københavnerbydelen Ørestad Syd med plads til 600 biler.
Tyskerne vandt licitationen med det økonomisk mest fordelagtige bud og påbegynder byggeriet, der omfatter otte plan og en samlet højde på 21 meter, i efteråret med forventet aflevering og åbning i løbet af fjerde kvartal næste år. (13/7)
Lufthavn planlægger millionudvidelse
Københavns Lufthavn planlægger nu en ny Finger E til de interkontinentale lange ruter. Der planlægges udbud i tre storentrepriser. med en samlet anslået værdi på 400 mio. kroner.
Lufthavnen regner med at prækvalificerer tre firmaer til hver storentreprise og byggeriet forventes at vare fra andet kvartal 2017 til andet kvartal 2019. (14/7)
Udlejer køber stort ind
Udlejeren af mobile arbejdspladsforme, Platform.as, går nu ind i den store skala og investerer i materiale- og personhejs, som kan bruges i op til 300 meters højde.
Platform.as har købt 10 nye materiale- og personhejs fra den finske producent Scanclimber, der kan løfte op til 3,2 tons eller 27 personer. Samtidig gør en stærk grundenhed, at de nye hejs kan køre op til 300 meter i højden. (14/7)
Dansk arkitekt bygger i Mexico
Den 38-årige danske arkitekt Jonas Upton-Hansen og hans engelske tegnestue Upton-Hansen Architects skal i i Mexicos fjerdestørste by, Puebla, sammen med den mexicanske tegnestue Serrano Monjarraz Arquitectos opføre projektet Proyecto Rivoli på i alt 42.000 kvm.
Byen er omgivet af vulkaner og ligger i et jordskælvsområde, hvilket stiller store krav til byggeriet. (14/7)
Hededanmark køber ny virksomhed
HedeDanmark udvider endnu en gang sin tilstedeværelse i Sønderjylland – denne gang gennem køb af anlægsgartnervirksomheden Frank Sørensen Anlægsgartner.
HedeDanmark overtager med købet en virksomhed med mere end 30 medarbejdere. (15/7)
Lindab lancerer ny 2020-strategi
Flere komplette løsninger til kunderne og en deraf udvidet produktportefølje skal løfte byggematerialeproducenten Lindab A/S frem mod 2020.
Det betyder for Lindab A/S, at man fra fabrikken i Haderslev blandt andet skal tilbyde mere komplette ventilationsløsninger og generelt bredere produktpakker. (15/7)
Malerne kæmper med Boligjobordning
Omlægningen af Boligjobordningen fra nytår er noget, som kan mærkes i landets malervirksomheder. Opgaverne hos private husstande er således gået helt i stå.
En ny konjunkturundersøgelse fra Danske Malermestre viser, at hvor det i den sidste del af 2015 var godt en fjerdedel af malervirksomhederne, som oplevede fremgang i omsætningen hos de private husstande, er det i de første seks måneder af 2016 kun en procent af de adspurgte virksomheder, som har oplevet en meromsætning. (15/7)
Uge 29 - 18. juli til 22. juli
København udbyder vintertjeneste
Et stort offentligt udbud er ude på København Kommunes vintertjeneste.
I alt er der tale om 163 delaftaler, som løber i perioden 29. september 2016 til og med 20. april 2020 med mulighed for to gange et års forlængelse.
Den samlede kontraktværdi for de 163 delaftaler er på cirka 15-17 mio. kroner om året. (18/7)
Færre byggevirksomheder har underskud
30,7 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne kørte med underskud i andet kvartal af 2016, og det er færre end i samme periode sidste år, hvor 31,9 procent havde underskud.
Det viser en ny opgørelse fra Experian og FSR – danske revisorer, der har gennemgået de seneste regnskaber fra landets virksomheder. (18/7)
GDV-ordning får et eftersyn
Efter megen kritik vil transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) nu give den nye bekendtgørelse for godkendelsesordningen for byggevarer i kontakt med drikkevand – GDV-ordningen – et fornyet eftersyn. (18/7)
Pensionsselskab bygger i Hillerød
Pensionsselskabet PKA investerer 115 mio. kroner i et 4.600 kvm stort byggeri i Hillerød som udviklingsselskabet RG2 Ejendomme står for at udvikle.
Byggeriet får 42 lejeboliger med et sundt indeklima, og byggeriet bliver de første lejeboliger herhjemme der opnår det nordiske miljømærke Svanemærket. (19/7)
Statslig bygning bliver grøn bydel
Grunden, der har huset det tidligere Plantedirektorat i Sorgenfri nord for København, skal i fremtiden danne rammen om et campusbyggeri med blandt andet 675 studieboliger.
Lyngby-Taarbæk Kommune har sat et lokalplanarbejde i gang, der skal give plads til byggeriet på op til 34.500 kvm, som er tegnet af Lars Gitz Arkitekter. (19/7)
Niras vinder projekt i Vietnam
Den danske rådgiverkoncern Niras skal over de kommende to et halvt år være ansvarlig for et nyt klimatilpasningsprojekt i Vietnam.
Niras vil i et demonstrationsanlæg for lokal afledning af regnvand gøre brug af sine kompetencer inden for helhedsorienteret vandplanlægning. Det er første gang at rådgiveren skal arbejde på et internationalt projekt inden for dette.(20/7)
NCC øger ordreindgangen
Den nordiske entreprenørvirksomhed NCC øgede ordreindgangen i årets første seks måneder fra 20,2 til 21,7 mio. kroner i forhold til samme periode sidste år.
Til gengæld formåede entreprenørvirksomhedens omsætning ikke helt at kunne følge med og faldt fra 18,4 mio. kroner i første halvår 2015 til 17,9 mio. kroner i år. (20/7)
Carl F øger rådgiverindsats
Byggevarekæden Carl F, der er en del af den børsnoterede byggevaregrossist Sanistål, lancerer nu igen sin særlige service til arkitekter og rådgivende ingeniører.
Carl F’s særlige arkitektbeskriver vender tilbage den 1. august efter at have ligget i dvale under finanskrisen og byggeriets kriseår og vil nu igen kunne vejlede, når projekter skal beskrives og tegnes. (21/7)
Arkitekter tæt på hæder
Tre af arkitektvirksomheden Gottlieb Paludan Architects store projekter er nomineret til præstigefyldte internationale priser.
Nørreport Station er nomineret til den engelske lyspris Darc Awards; Byens Bro i Odense er nomineret til den World Architecture Festival Award, og det endnu ikke opførte BIO4 ved Amagerværket i København er nomineret til Leaf’s (Leading European Architecture Forum) arkitekturpris. (22/7)
Færre lokaler er tomme
De sidste fire år er der kommet mere liv og maskiner i landets fabrikshaller og lagerejendomme. Siden 2012 er der et areal svarende til næsten halvanden mio. kvm blevet udlejet.
Det viser en nye tal fra fra Oline.dk, der er landets største portal med erhvervslokaler. (22/7)
Sanistål sælger fra
De tyske konkurrencemyndigheder har godkendt, at den vvs- og værktøjsgrossisten Sanistål A/S kan sælge sit tyske selskab Hepa Wälzlager GmbH & Co. KG.
Hepa Wälzlager er ejet af Saniståls tyske datterselskab Max Schön GmbH, der med tilbagevirkende kraft pr. 1. maj 2016 har solgt Hepa til den tyske koncern Zitec Gruppe GmbH.
Salgsprisen er ikke offentliggjort (22/7)
Mange ulykker på metrobyggeri
Flere af arbejderne på metrobyggeriet i København kommer til skade i arbejdsulykker. Siden byggeriet begyndte i 2011, er metroarbejderne blevet ramt af 382 arbejdsulykker, skriver dr.dk
Det viser en opgørelse som DR Nyheder har fået aktindsigt i hos Metroselskabet. Det seneste år har ulykkesfrekvensen ligget på 31. (22/7)
Uge 30 - 25. juli til 29. juli
Niras køber op i England
Den danske rådgiverkoncern Niras har overtaget den britiske konsulentvirksomhed og ekspert i hav- økologi, The Centre for Marine and Costal Studies, Cmacs.
Det nye britiske Niras-selskab har erfaring med økologiske og miljømæssige undersøgelser og beskæftiger 10 specialister. (25/7)
Bravida savner folk
Manglen på kvalificeret arbejdskraft har været en hindring for teknikentreprenøren Bravidas vækst i Danmark, og den samme situation bliver nu mere og mere tydelig i Sverige. Det fremgik af halvårsregnskabet.
På koncernplan blev det til en omsætning på 3,8 mia. svenske kroner (3,0 mia. kroner). (25/7)
Silkeborg sender torv i udbud
Silkeborg Kommune har sendt anlægget af det nye torv i Silkeborg i udbud. Det nye torv skal etableres ovenpå en parkeringskælderen, der er ved at blive bygget.
Kommunens budget for torvet lyder på 25 mio. kroner, og der er ligeledes budgetteret med 10 mio. kroner til indkørsel til den nye parkeringskælder og en ny belægning. (26/7)
Ny bydel er rykket nærmere
Udviklingen af Frederikssund Kommunes nye bydel, Vinge, er kommet et stort skridt nærmere, efter en stor del af udviklingsprojektet er sendt i EU-udbud.
Udbuddet, der har en anslået samlet værdi på 650 mio. kroner, omfatter udviklingen af Vinge Centrum, og er opdelt i en række delaftaler, hvor Frederikssund Kommune vil indgå en overordnet investeringsaftale med en tilbudsgiver. (26/7)
Danskere i ny nordisk koncern
Leverandøren af bygningsautomatik, Dominus A/S bliver nu del af en større nordisk satsning på såkaldte ”smart buildings”. Dominus blev i juni købt af den svenske virksomhed Nordomatic, og de to virksomheders ejer, den svenske kapitalfond Adelis Equity Partners, går nu målrettet efter at skabe en nordisk koncern for smart buildings med en samlet omsætning på omkring en halv milliard svenske kroner. (27/7)
Nybyggerier kæmper om Idépris
Tre arkitekttegnede nybyggede huse kæmper om boligejernes arkitektpris, Idéprisen 2016. Fælles for de nominerede er, at beboerne har foretaget nogle helt personlige valg og haft meget specifikke ønsker. (27/7)
Nyt marked for malingproducent
Malingproducenten Promal A/S i Holstebro er klar til at træde frem med sine egne varemærker, ligesom virksomheden nu også vil levere gulvmaterialer til industribygninger og andre lokaler.
Promal har blandt andet ansat en indisk specialist inden for epoxy og polyuretan. (28/7)
Store forskelle i byggeriet
Alt afhængigt hvor i landet de befinder sig, oplever bygge- og anlægsvirksomhederne en vidt forskellig virkelighed. I Nordjylland oplever hver fjerde virksomhed med under 1.000 ansatte inden for bygge og anlæg mangel på arbejdskraft, mens det blandt virksomhed i Syddanmark er hver ottende. Det viser det nye konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik, som i juli er uændret i forhold til juni og igen ligger på minus 9. (28/7)
Entreprenør lander hidtil største ordre
Birkerød-entreprenøren Ole Jepsen A/S skal opføre et 7.575 kvm stort plejehjemsbyggeri i Rødovre uden for København.
Med en samlet entreprisesum på 128 mio. kroner er det entreprenørvirksomhedens største nybygningsopgave til dato, og det en stor byggeteknisk udfordring. (29/7)