Flere søger ind på ingeniøruddannelserne
For 15. år i træk er antallet af ansøgere til DTU steget. Også Aarhus mærker stigende interesse
Da ansøgningsfristen til de videregående uddannelser udløb i tirsdags, havde Danmarks Tekniske Universitet (DTU) modtaget 2.816 førsteprioritetsansøgninger til diplom- og civilingeniøruddannelserne ud af i alt 7.583 ansøgninger.
Det er en stigning på 11 procent i forhold til 2015, og dermed er det 15. år i træk, at antallet af ansøgere til DTU er steget.
”Ingeniørfærdigheder som kreativitet og innovation bliver efterspurgt i stadig flere brancher og sammenhænge. Derfor er vi – særligt i en tid med faldende ungdomsårgange og udsigt til ingeniørmangel – rigtig glade for den øgede søgning til vores uddannelser, og vi glæder os til at byde de nye ingeniørspirer velkommen”, udtaler dekan på DTU Martin Vigild i en pressemeddelelse.
Bygningsingeniør populær
Også i Aarhus melder man om en øget interesse. På Ingeniørhøjskolen på Aarhus Universitet viser den foreløbige optælling, at 414 flere end i 2015 har søgt en af stedets ingeniøruddannelser, således at AU Engineering har modtaget 2.626 ansøgninger.
Generelt fordeler ansøgningerne til ingeniøruddannelserne sig jævnt over de forskellige discipliner. Det er dog især bygningsingeniør og informations- og kommunikationsteknologi som i år er populære blandt unge, men også maskinteknik og elektrisk energiteknologi oplever en stigning.
”Vi er meget glade og stolte over den markante stigning i vores ansøgertal. Det er et tegn på, at de unge lytter til behovet for flere uddannede indenfor ingeniør- og de naturvidenskabelige områder”, udtaler dekan Niels Chr. Nielsen i en pressemeddelelse.
Mangler ingeniører
Hos virksomhederne, som skal ansætte de kommende ingeniører, vækker interessen for ingeniøruddannelser ikke overraskende glæde.
En prognose fra sidste år udarbejdet af blandt andre Dansk Industri og Ingeniørforeningen (IDA), viste således, at Danmark kommer til at mangle 9.300 ingeniører i 2025.
Adm. direktør hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) Henrik Garver ser interessen som et udtryk for, at forskellige kampagner har hjulpet i forsøget på at tiltrække flere unge til ingeniøruddannelserne.
”Beregninger fra IDA og DI har vist, at Danmark om få år vil mangle mange ingeniører. Så denne forholdsvis store stigning i optaget af studerende på ingeniøruddannelserne er ikke bare godt for de mange virksomheder, der virkelig mangler ingeniører, men også godt for Danmark. Ingeniørfagene er blandt de fag, der bidrager mest til jobskabelse og eksport,” siger Henrik Garver.
Han understreger dog, at der fortsat er meget, der skal gøres for at sikre, at der i fremtiden er den højtuddannede arbejdskraft, Danmark har brug for.
Henrik Garver mener derfor at det næste skridt er at effektuere den teknologipagt, som regeringen efter hollandsk forbillede har bebudet.
”Det er vigtigt, at alle – især politikerne – tager ejerskab for denne dagsorden og sørger for, at hele ”fødekæden” bliver involveret – lige fra grundskole til ungdoms-, erhvervs- og videregående uddannelser og fra arbejdspladser til fag- og brancheorganisationer. En teknologipagt er fortsat et must”, udtaler Henrik Garver.