23948sdkhjf

PORTRÆT: Aarhus-arkitekt bærer arven videre

Tommy Falch så muligheden og greb den. 30 år senere står han i spidsen for en af landets førende sundhedstegnestuer
Hvis Tommy Falch, adm. direktør i Aarhus Arkitekterne, skal udpege én skelsættende begivenhed i tegnestuens historie, er det, at han for 20 år siden besluttede at købe Salling Mortensens Tegnestue.

Indtil da havde det daværende Falch og Larsen beskæftiget sig med ”lidt af det hele”, som Tommy Falch udtrykker det. men med Salling-Mortensen rådede virksomheden pludselig over en unik kompetence inden for sundhedsarkitektur.

”Vi var, som tegnestuer er flest, mens Salling-Mortensen havde en lang historie og en anderledes måde at gøre tingene på. Den tegnestue, vi købte, tegnede sit første sygehus i 1933, og jeg syntes, at sundhed var spændende”, fortæller Tommy Falch.

Flyvende fra start

Året efter vandt det nystiftede Aarhus Arkitekterne A/S både ombygningen af Sankt Elisabeths Hospital, renoveringen af sengetårnene på KAS Glostrup og psykiatrien i Ballerup. Det medførte opkøb af Poul Clausens Tegnestue i København, som havde speciale inden for byggeri til psykiatrien.

”Så var vi ligesom i gang”, konstaterer Tommy Falch om satsningen på sundhedsarkitektur.

”Der var ikke mange som Salling-Mortensen. Antallet af konkurrenter kunne tælles på én hånd, modsat med boliger hvor der var hundredvis”, forklarer han.

Det, der startede i 1986 som et partnerskab mellem to unge arkitekter i Ny Banegårdsgade i Aarhus, er på 30 år vokset til et internationalt orienteret arkitektfirma med over 80 ansatte og tegnestuer i Aarhus, København og Oslo.

”Jeg er stolt over, at vi er nået hertil, hvor vi er i dag, og jeg er særligt stolt over, at vi har formået at bære arven efter Salling-Mortensen videre”, siger Tommy Falch.

”Men det er også vigtigt for mig at pointere, at jeg ikke har gjort det alene. Det er mig, der har tænkt tankerne, men det er andre, der har ført dem ud i livet. Jeg har været enormt heldig med de mennesker, jeg har omgivet mig med”.

Det rigtige sted

Heldig føler han sig også med at stå i spidsen for en af landets bedste sundhedstegnestuer i en tid, hvor den danske stat bruger mere end 40 mia. kroner på at renovere sygehuse og bygge nye.

Det nye Rigshospital, Nyt Aalborg Universitetshospital og Nyt Hvidovre Hospital er nogle af de projekter, der fylder ordrebøgerne hos Aarhus Arkitekterne i disse år.

”Der er ikke bygget så meget i Danmark som netop nu siden Christian den Fjerde, og vi er heldige med at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Men strategisk er vi også gået efter det. Vi har en stab, som virkelig kan og vil det her. En stab der forstår, at den rette sundhedsplanlægning handler om at skabe det optimale flow. Hvis vi kan forstå funktionen og optimere driften med 10 procent, så har vi virkelig gjort en forskel”, siger Tommy Falch.

Han fylder 66 år den 19. oktober og kan se tilbage på tre årtier, hvor opgaverne har ændret sig i takt med udviklingen.

”Tidligere arbejdede jeg i døgndrift og var med over det hele. I dag er jeg mere administrativ, end jeg nogensinde har været. Jeg sidder i styregrupperne for de store sygehuse og er ansvarlig for alle kontrakter”, fortæller Tommy Falch.

Nyt vækstområde

Det er også ham, der skal forudsige fremtiden og sørge for, at Aarhus Arkitekterne finder sit næste vækstområde. Faktisk har han allerede fundet det – i medicinalindustrien.

”Jeg tror, at vi kan gøre det samme inden for pharma, som vi gjort på sundhed. Men vi gør det ikke over night, det er klart. For mig handler det om at gøre, som jeg gjorde for 20 år siden – at se mulighederne og sætte det hele i gang”, siger Tommy Falch.

Tommy Falch indgår i Aarhus Arkitekternes partnerkreds sammen med Mogens Kristensen, Søren Byriel og Mette Dan-Weibel. Virksomheden havde 30-års jubilæum i maj og fejrer det officielt til september.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11