23948sdkhjf

Svømmehal sparer millioner på driften

Frederiksberg Kommune sparer mindst 2,5 mio. kroner ved at lade private stå for driften af ny svømmehal. Vicekommunaldirektøren er overrasket over, hvor meget store danske entreprenørvirksomheder tøver ved udsigten til ambitiøs renovering af Frederiksberg Svømmehal fra 1934
Den nye Flintholm Svømmehal til samlet 160 mio. kroner, der er i gang med at blive bygget, bliver en af Danmarks mest avancerede. Med udbredt brug af private aktører skal projektet danne erfaringsgrundlag for den kommende renovering af Frederiksberg Svømmehal fra 1934.

Gamle dages svømmehaller, der blev placeret i tætbebyggede områder, så alle kunne få sig et bad, er for længst afløst af lyst- og luksusbetonede vandlande og fitness- og oplevelsescentre.

Og ved at privatisere driften af den kommende Flintholm Svømmehal – planlagt til to etager på Bernhard Bangs Allé – regner Frederiksberg Kommune med at spare mindst 2,5 mio. kroner på at drive hallen i forhold til de oprindelige seks mio. om året, der var budgetteret med.

Professionel drift

På et møde i magistraten i slutningen af september blev det vedtaget at give seks mio. kroner ekstra til en opgradering af hallens facadeudtryk. Det betyder, at der i alt er udskrevet en ekstra check på 10,4 millioner kroner til projektet.

Pengene bliver taget fra en investeringspulje, og nogle af pengene ryger på budgettet 2016-2019.

Men hvad med den kommende drift?

For første gang i kommunens historie vil et privat selskab – Gribskov Gruppen samt tyske underleverandører – stå for driften i et såkaldt OPP - offentligt privat partnerskab.

”Udgangspunkt er, at private kan drive wellness, kurbade, svømmehal og café mindst lige så godt som vi, måske endda bedre”, siger Bjørn Thomsen, vicekommunaldirektør og servicedirektør i Frederiksberg Kommune, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Hvad borgerne ønsker

”Sidst, der blev bygget svømmehal på Frederiksberg, var i 1934, og derfor er det oplagt, at vi søger støtte hos nogle, der er vant til at arbejde med kommercielt drevne svømmehaller og ved noget om de ydelser, som mange beboere på Frederiksberg er villige til at betale for. Det kan godt være, vi er gode til at passe børn og ældre, men måske er vi ikke helt optimerede på, hvad borgerne ønsker sig på welness- og fitnessfronten og hvilke former for mudderbad og massage, de vil betale for”, siger Bjørn Thomsen.

Han tilføjer, at driften af den nye svømmehal – og formentlig også af Frederiksberg Svømmehal når den bliver renoveret – vil blive varetaget mest effektivt af nogen, der har drevet svømmehal andre steder.

Kommunen har arbejdet intenst med, at klubber og brugere af den nye Flintholm Svømmehal skal føle sig hørt.

”De møder den kommunale embedsmand, og det er fint, men de møder også de leverandører, som kender til brugernes behov. På den måde oplever idrætsforeningerne sig hørt rent fagligt. Og ved at inddrage konsortiet så tidligt som muligt har vi undgået fordyrelser. Derfor er det vigtigt at blive enige i den indledende dialog, inden det endelige udbudsmateriale bliver skrevet”, siger Bjørn Thomsen.

Konservativ byggebranche

Om arbejdet med at forberede markante forbedringer af den eksisterende Frederiksberg Svømmehal, så den bliver ført up-to date, siger han:

”I Danmark kan man være ret konservativ i den private sektor. Flere store entreprenørvirksomheder vil gerne lave parkeringskældre, men det er straks sværere med et komplekst byggeri som en svømmehal. Det har overrasket mig noget, hvordan de store entreprenører går efter det sikre”.

Bjørn Thomsen tilføjer, at der imidlertid er flere, der har vist interesse, og det er planen, at man inden sommerferien vil samle resultaterne og fortælle politikerne, hvad man har fundet frem til.

”Vi har undersøgt markedet, og der er grundlag for at drive den (nye svømmehal, red.) på private hænder. Og det vil typisk betyde en udbyggelse af fitness, wellness og kurbade”, siger han.

Også fra politisk hold er der – på baggrund af arbejdet med den kommende Flintholm Svømmehal – opbakning.

”OPP giver langt bedre svømmehal for brugerne, end vi hver især kunne klare alene. Folk i det private erhvervsliv har de kernekompetencer, som skal supplere dem, vi mangler”, siger formand for kultur- og fritidsudvalget i Frederiksberg Kommune, Morten Jung (R), til avisen Politiken.

Ny svømmehal i OPP-samarbejde
Svømmehallen får et 25-meter bassin med otte baner med udspringsskamler, morskabsbassiner, soppebassin og rutsjebaner.
Der kommer varmtvandsbassin til babysvømning og genoptræning, samt café med udsigt ud over Grøndalen.
På første sal kommer en gymnastiksal med springgrave og redskaber.
På tredje og fjerde sal bliver der indrettet kontorer og klublokaler til Hovedstadens Svømmeklub og Hermes Gymnastikforening.
Der kommer et grønt landskab rundt om svømmehallen.
Et offentlig-privat partnerskab (OPP) er en type offentlig-privat samarbejde, der er kendeteg­net ved, at projektering, etablering, drift og vedligeholdelse er samlet i én kontrakt mellem en offentlig udbyder og en privat leverandør. Ofte indgår finansieringen af projektet også.
Bygherre: Frederiksberg Kommune, Gribskov Gruppen
Rådgivere: Tredje Natur, 3XSkak, Masu Planning og Grontmij
Anlægssum: 160 mio. kr.
Etagemeter: 7.000 kvm
Type: Kommission i OPP.
Kilde: Frederiksberg Kommune/minby.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094