23948sdkhjf

DEBAT: Lærlinge er en investering i fremtiden

Michael Lund Kristensen fra Dansk Byggeri undrer sig over modvilje mod at tage lærlinge. De fleste virksomheder vil gerne tage et medansvar for uddannelsen af fremtidens håndværkere, konstaterer han
Det var med stor undren, at jeg i en artikel i Licitationen - Byggeriets Dagblad læste, at Køge Malerlaug vil nedbryde mestrenes fordomme om lærlinge. Selvfølgelig hører man historier om umotiverede lærlinge, men der er altså flere af de dygtige og flittige lærlinge i virksomhederne. Jeg har svært ved at genkende beskrivelsen af, at håndværksmestre generelt har fordomme overfor lærlinge og ligefrem mener, at de er noget, som fanden har skabt.

De fleste tager lærlinge

Faktisk tager cirka to ud af tre af de virksomheder, som er medlem af Dansk Byggeri, en lærling. De ser det både som en tradition og en pligt, men også som en investering i fremtiden at uddanne unge mennesker til at føre håndværket og branchen videre. Faktisk skrev Undervisningsministeriet i en rapport fra 2015, at byggeriet er danmarksmestre i lærepladser, fordi vi har det højeste antal lærlinge pr. faglært ansat. I den konklusion ser jeg hverken fordomme overfor eller modvillighed til at tage lærlinge ind i virksomheden.

Det glæder jeg mig, at Køge Malerlaug igangsætter nye aktiviteter og sender CV’er ud til malermestrene med en opfordring om at tage en lærling. Det er et rigtig godt initiativ, som Dansk Byggeri har benyttet sig af siden 2010, hvor organisationen indgik den første partnerskabsaftale med Herlev Kommune.

Samarbejde virker

I dag er tallet nået op på 35 partnerskabsaftaler, hvor kommunerne, erhvervsskolerne og Dansk Byggeri giver hinanden håndslag på, at de vil samarbejde om at finde flere lærepladser hos de lokale virksomheder. Elever uden læreplads laver en såkaldt kontaktannonce, som bliver sendt rundt til håndværksmestrene, og erfaringen er, at det virker. Det er en nem måde at få den lokale håndværksmester til at overveje, om der kunne være plads til en ekstra lærling.

Det bliver taget positivt imod hos virksomhederne, og det giver ofte en læreplads til de unge. Så godt tiltag fra Køge Malerlaug, den indsats skal nok kaste lærepladser af sig.

Når det er sagt, er der behov for helt grundlæggende at gøre det mere attraktivt for virksomhederne at tage en lærling, for der er stadig elever, der har svært ved at finde en læreplads.

Et godt sted at starte er at kigge på de omkostninger, der ved at have lærlinge, som for især mange mindre virksomheder er en udfordring. Det er et oplagt emne til de kommende trepartsforhandlinger, som netop har fokus på, hvordan vi skaber flere lærepladser. For det skal jo nødig være økonomien, der står i vejen for, at unge får en læreplads, og gamle stolte håndværkstraditioner bliver givet videre til næste generation.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141