23948sdkhjf

Paris har fået en baldakin af glas

Les Halles i Paris har fået en makeover og er efter en tur i hænderne på to arkitekter blevet til en kæmpekonstruktion af glas og sennepsfarvet stål
Baldakinen. Sådan er bygningen kommet til at hedde. Paris har igen revet sine berømte haller – eller Les Halles som de hedder på originalsproget – ned og har opført en helt ny bygning.

Les Halles, der ligger nord for Seinen, stod i årene 1854 til 1969 som 12 glasdækkede haller. Hallerne var tegnet af byarkitekt Victor Baltard og fungerede som et kæmpe engrosmarked for grøntsager og kød. Forfatteren Emile Zola gav derfor hallerne tilnavnet ”Paris’ mave”. Men i 1970 blev de gamle haller jævnet med jorden og erstattet af et undergrundscenter toppet med buer i spejlglas. Også denne konstruktion fik et øgenavn – ”Hullet Les Halles” – som længe var en magnet for stofmisbrugere og andre skæve eksistenser.

Men nu er også den konstruktion revet ned og op er skudt Baldakinen, en paraplyformet bygning tegnet af de franske arkitekter Jacques Anziutti og Patrick Berger.

Glas i hovedrolle

Bygningens enorme tag er konstrueret af 18.000 mindre stykker glas holdt sammen af en 7.000 ton tung sennepsfarvet stålkonstruktion. Men en samlet pris på over 1,5 mia. kroner bliver den Paris’ største bygge- og anlægsprojekt i årtier. Under hallerne ligger en af Europas største undergrundsstationer, hvor der hver dag ankommer godt 750.000 passagerer, som nu kan se frem til et nyt og forbedret underjordisk indkøbscenter.

At glas igen spiller en hovedrolle i den berømte franske bygning glæder direktør i Esbjerg-virksomheden Glaspartner, Warny Nielsen.

”Det er klart, at når glas er i fokus i et så prestigefyldt byggeri, så kan det give nogle afledte effekter på glas som materiale. Det kan komme alle os, der lever af at sælge glas og rådgive om glas, til gode”, siger han.

Det er ikke bare pariserne, der lige nu har øjnene på glasset, forklarer Warny Nielsen.

”Glas er moderne lige nu. Se bare i København, hvor der er brugt glas til eksempelvis facaden af Industriens Hus og i Nykredits bygning, hvor glas også bruges som klimaskærm. Fordelene ved glas er, at det er nemt at vedligeholde og kun skal rengøres”, siger han.

Om den nye udgave af Les Halles også i en tidlig alder ender i hænderne på et nedrivningsfirma, må tiden vise. Som de to foregående haller har Baldakinen i hvert fald fået et tilnavn, da Paris’ borgmester Anne Hidalgo kaldt bygningen for ”hovedstadens bankende hjerte”.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.118