23948sdkhjf

Fredet bygning brænder efter renovering

Holsteins Palæ overlevede Københavns bombardement, men brød i brand efter håndværkere renoverede bygningen
Det overlevede bombardementet af København i 1807, og det overlevede Københavns brand i både 1728 og i 1795. Til gengæld krævede det formentligt kun et håndværkersjak, før Holsteins Palæ fra 1687 i Stormgade i København natten til mandag næsten gik op i flammer. Holsteins Palæ, der var ved at blive renoveret og indrettet til beboelse, består af en hovedbygning og to sidebygninger. Der er ingen brandskade i hovedbygningen, men til gengæld er den ene af sidebygningerne stærkt medtaget.

”I den ene sidebygning er de bærende konstruktioner på tre ud af fire af etagerne så medtaget af branden, at der er nedstyrtningsfare. Vi kender endnu ikke årsagen til branden, men renoveringen af bygningen er ikke en uvæsentlig faktor for udviklingen af branden. Vi har set en række store brande de senere år på bevaringsværdige bygninger i København. Det er historiske værdier, der er tæt på at gå tabt.”, siger Tim Ole Simonsen, der er pressetalsmand i Hovedstadens Beredskab.

Brand for 2,7 mia. kroner

Ifølge forebyggelsesrapporten Brandsikkert Danmark registrerer forsikringsselskaberne årligt omkring 70.000 brandskader herhjemme til en samlet værdi af 2,7 mia. kroner. Det anslås, at der findes omkring 300.000 bevaringsværdige bygninger i Danmark. Ifølge Licitationen – Byggeriets Dagblads informationer findes ingen tal for, hvor mange af disse brande, der opstår i bevaringsværdige bygninger. Det er Artha Ejerlejligheder I P/S, som er bygherre Holsteins Palæ, hvor de luksuriøse lejligheder, står til salgspriser mellem 6,7 og 12 mio. kroner.

”Det er enormt træls, at ejendommen er brændt. Vi skulle have afleveret nogle af lejlighederne 1. april. Jeg har intet overblik over, hvor lang tid det nu tager, før det kommer til at ske, men det er en katastrofe for de mennesker, som stod til at skulle flytte ind. Derudover er der det økonomiske aspekt, hvor vi slet heller ikke har noget overblik over, hvad det her kommer til at koste”, siger Jan Severin Sølbæk, adm. direktør i Artha Holding.

Sikkerhedsguide mod brand

Hos Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) har man lavet Sikkerhedsguiden – om sikring af bevaringsværdige bygninger mod brand, tyveri, indbrud og hærværk er udgivet i 2004. Sikkerhedsguiden er den senest opdaterede guide til, hvordan man bedst brandsikrer bevaringsværdige bygninger.

”Det kan godt være, der skal kigges på den igen, men de gode råd og anvisninger, der er i den, holder stadig. Den giver blandt andet gode råd til, hvordan man laver indgreb på bevaringsværdige bygninger under størst muligt hensynstagen til brandsikkerhed. Det er mange gange et spørgsmål om pest eller kolera, om man skal vægte den bevaringsværdige værdi, når man renoverer”, siger Ib Bertelsen, direktør for center for kunder og relationer i DBI.

Sikkerhedsguiden – om sikring af bevaringsværdige bygninger mod brand, tyveri, indbrud og hærværk kan købes igennem DBI.

Licitationen – Byggeriets Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra entreprenørerne på Holsteins Palæ, men det har ikke været muligt inden for redaktionens deadline.

Brand i fredede bygninger
Holsteins Palæ, Stormgade i København, 2016
Musikuniversitet, Klerkegade i København, 2015
Brede Værk, Lyngby, 2014
Dehns Palæ, København, 2010
Kanonbådsskurene, Holmen i København, 2006
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094