23948sdkhjf

Storhospital genbruger næsten alt sit byggeaffald

Næsten 90 procent af det affald, som bliver skabt i forbindelse med opførelsen af det kommende supersygehus DNV-Gødstrup, bliver brugt igen. Blot en enkelt procent må deponeres
På en så stor byggeplads som DNV-Gødstrup behandles de store mængder affald som en vigtig ressource. Det fortæller miljøkonsulent Bjarne Bjergfelt fra firmaet Marius Pedersen, der håndterer alt affald i forbindelse med byggeriet af det kommende storhospital i Gødstrup uden for Herning.

Affaldet fra den store byggeplads sorteres i fraktioner på en såkaldt miljøplads, der er indrettet i et hjørne af byggepladsen. En fraktion kan være jern og beton, som er meget velegnet til genbrug. Det kan også være papir og pap, som sendes videre til en papirfabrik, eller det kan være træ, der kan genbruges ved produktion af spånplader. I alt bliver der sorteret affald i 21 fraktioner på miljøpladsen.

”Det kræver god kontakt mellem alle på byggepladsen at arbejde målrettet med affald som en værdifuld ressource. Og det er vigtigt at have blik for, at der hele tiden tænkes i genbrug. Måden det bedst gøres på er ved at servicere og give gode råd på pladsen – ikke ved løftede pegefingre, siger Bjarne Bjergfelt.

Virksomheder med på ideen

Projektchef Michael Hyllegaard fra DNV-byggeriets projektsekretariat roser firmaerne på byggepladsen for det gode samarbejde om genbrug.

”Det er flot, at virksomhederne tager meget aktivt del i affaldssorteringen. Det betyder, at byggepladsen i Gødstrup opfylder Region Midtjyllands målsætning for genbrug af affald og mere til,” siger han.

Firmaet Marius Pedersen har i øjeblikket sin miljøkonsulent på pladsen et par timer dagligt, men fra sommer er det forventningen, at han skal være der fuld tid, fordi mængden af affald til den tid vil øges væsentligt.

Fører statistik over affald

Statistik for 2015 viser, at hospitalsbyggepladsen i Gødstrup har fokus på at genanvende affaldet. Således kan 89 procent af det indsamlede affald genbruges. 10 procent er velegnet til forbrænding, mens den sidste ene procent må deponeres.

I alt var affaldsmængden ved DNV-Gødstrup i 2015 på 1.615,874 tons.

Region Midtjylland har som overordnet mål at arbejde for, at 70 procent af det affald, der produceres i regionens geografiske område, i 2025 bliver genanvendt.

kibe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109