23948sdkhjf

Flere kommer godt fra start med deres erhvervsuddannelse

Frafaldet efter det første halve år på en erhvervsuddannelse er i år 1 efter erhvervsuddannelsesreformen bragt ned på 14 procent
Erhvervsuddannelsesreformen er kommet godt fra start.

Godt 85 procent har således gennemført det første halve år af deres erhvervsuddannelse på det såkaldte grundforløb (GF) 1 og er fortsat på grundforløb 2, hvor de vælger deres konkrete uddannelse.

Det viser tal, som Danske Erhvervsskoler har offentliggjort efter indberetning af tal fra 65 skoler. Det er de første tal for, hvordan det er gået det første hold af GF1-elever.

I august-september begyndte 10.440 elever på GF1 fordelt på de fire nye hovedområder, som blev skabt med reformen. I januar 2016 fuldførte 8.935 elever. Frafaldet svarer til 14,4 procent.

Da grundforløbet er nyt, kan der ikke laves en direkte sammenligning med sidste år, men i 2014 gennemførte kun 63 procent grundforløbet.

”Det er et fantastisk flot resultat i betragtning af, at det er første hold og både elever og skoler skal gøre sig nogle erfaringer. Så jeg tror på, at gennemførelsesprocenten vil stige yderligere de kommende år. Nu skal vi så bare have nogle flere til at søge ind på en erhvervsuddannelse,” siger Lars Kunov, Danske Erhvervsskolers direktør.

Det lavere frafald forklares med, at erhvervsuddannelserne har fået flere motiverede og målrettede elever, blandt andet som følge af, at der er indført adgangskrav på 02 i dansk og matematik.

Størst frafald i hovedstaden

Grundforløb 1 var en ny opfindelse i EUD-reformen, hvor eleverne fra 9. og 10. klasse bliver introduceret til flere erhvervsuddannelser, vejledes og har flere almene fag. Samtidig er der her mulighed for at etablere holdfællesskaber og dermed skabe et godt ungdomsmiljø for eleverne.

Efter GF1 fortsætter langt de fleste af eleverne på GF2, hvor de så går sammen med de elever, der begynder direkte på GF2, fordi de ikke kommer lige fra folkeskolen.

I januar startede i alt 17.388 elever på GF2 og en femtedel af dem har valgt eux, hvor eleverne får både en faglært uddannelse og en gymnasial eksamen.

I alt begyndte 5.475 inden for hovedområdet Teknologi, byggeri og transport. 4.711 fuldførte. Det svarer til en frafaldsprocent på 14. Størst var frafaldet i hovedstadsområdet på 18 procent, mindst i Nordjylland med knap ni procent.

Inden for byggefagene er tømreruddannelsen fortsat topscorer blandt dem, der er begyndt på GF2 her i januar Godt ni procent af det samlede optag på GF2 vil være tømrere. Også uddannelsen til elektriker hitter.

I den anden ende er der færre end fem elever, der har valgt uddannelser som stukkatør, stenhugger og byggemontagetekniker. Ingen har valgt at blive skorstensfejer og kranfører.

Fakta
Så mange er begyndt på GF2 på landets tekniske skoler inden for byggefagene:
Tømrer 1.586
Elektriker 1.115
Murer 342
Bygningsmaler 317
VVS-energi 265
Snedker 243
Anlægsgartner 185
Struktør og brolægger 115
Entreprenørmaskinud. 102
Tagdækker 17
Glarmester 13
Teknisk isolatør 9
Stukkatør 4
Byggemontagetekniker 3
Stenhugger 3
Skorstensfejer 0
Kranfører 0
Kilde: Danske Erhvervsskoler.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11