Rådgiver bliver taksator for Bygningsstyrelsen
Københavnske Gaihede skal de næste to år står for vurderinger af bygningsskader på statens bygninger. Her spiller risikovurderinger en stor rolle
Bygningen skal også ændres, så skaderne ikke gentager sig. Med dette koncept har den københavnske rådgivningsvirksomhed Gaihede netop vundet rammeaftalen som Bygningsstyrelsens taksator for de næste to år i hele Danmark.
Bygningsstyrelsen er en af de største bygningsejere i Danmark med omkring 1.000 bygninger fordelt på fire mio. kvadratmeter i sin portefølje.
Derfor spiller risikostyring i forbindelse med skader på bygninger en stor rolle og for at udføre det optimalt har Bygningsstyelsen sat det i udbud, og her har Gaihede vundet rammeaftalen
”Det er ikke fornuftigt per automatik at bringe skadede bygninger tilbage til samme stand som før skaden. Det skal altid vurderes, om det er mere rationelt at ændre konstruktionen, så en lignende skade ikke sker om et, to eller fem år”, siger projektleder og ingeniør i Gaihede, Jan Christensen, i en pressemeddelelse.
Gaihede har haft en del sager med at rydde op efter skybrud særligt efter det store skybrud som ramte ikke mindst hovedstaden i juli 2011 og det seneste i august 2014.
Efter lokalisering og vurdering af skadens omfang går den pågældende projektleder i gang med skadesbremsende tiltag - det kan være nedrivning og udtørring.
Samtidig skal der laves en plan for dem, der bruger bygningen til daglig, så de stadig kan være i aktion. Eksempelvis har Gaihede håndteret vandskader i omklædningsrum hos politiet, hvis bygninger er ejet af Bygningsstyrelsen. Politiet har så fået etableret andre midlertidige faciliteter.
Ikke det samme som før
Selve udbedringen og renoveringen af de ramte bygninger kører Gaihede efter normale udbudsregler, hvor entreprenører kan få opgaven.
Men det er ikke bare ”tilbage til som det var før”-håndværk, understreger Jan Christensen.
”Det kommer selvfølgelig an på den konkrete skade, om det bliver som før eller ej. Men grundet vores erfaring med blandt skybrudssikring vil vi altid vurdere, hvad der er mest smart i forhold til fremtidssikring og foreslå det. Det lyder logisk, men er det ikke for alle. Det er det for Bygningsstyrelsen”, siger Jan Christensen.
Bygningsstyrelsen er dannet ved en sammenlægning af dele af det tidligere Slots- og Ejendomsstyrelsen og dele af det tidligere Universitets- og Bygningsstyrelsen. Bygningsstyrelsen bygger og udlejer til universiteterne, politiet, domstolene og ministerierne.