Flere byggefirmaer mangler arbejdskraft
Situationen kræver skærpet opmærksomhed, men der er ingen grund til panik, siger Dansk Byggeri
Det fremgår af Danmarks Statistiks såkaldte konjunkturbarometer for bygge og anlæg.
Det er dog fortsat mangel på efterspørgsel, der er den største begrænsning for virksomhederne, men 15 procent af virksomhederne svarer i den spørgeskemabaserede undersøgelse på, at mangel på arbejdskraft giver begrænsninger.
Manglen formodes ifølge Danmarks Statistik at være især faglært og specialiseret arbejdskraft.
Dansk Byggeri kalder det en udfordring, som man må have skærpet opmærksomhed på, men ikke gå i panik over.
”På bundlinjen er det ikke arbejdskraftmanglen, som udgør den største binding på byggeriets udvikling de kommende år. Branchen har i 2014 og 2015 formået at løfte beskæftigelsen med imponerende 11.100 personer og ifølge vores dugfriske konjunkturanalyse, går jobskabelsen af efterspørgselsmæssige årsager ned i kadence, men fortegnet er stadig positivt”, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.
Positive forventninger
Konjunkturbarometeret er grundlæggende positiv læsning, idet alle byggeriets delbrancher har positive forventninger til beskæftigelsen i den kommende tid.
Størst er optimismen med hensyn til beskæftigelsen vvs- og blikkenslagermestrene samt murermestrene. Der er også optimisme med hensyn til omsætningen.
”De sæsonkorrigerede beskæftigelsesforventninger befinder sig på højeste niveau i 10 år og er ikke set bedre siden midt i 2006. Branchen har allerede mærket en kraftig beskæftigelsesfremgang, og der er håb om, at pilen fortsat peger opad og samtidig holder virksomhederne på den eksisterende bemanding. Alt dette giver naturligt nok en positiv bundlinje i beskæftigelsesforventningerne”, siger Bo Sandberg.
Der er i 2014 og 2015 skabt cirka 11.000 nye job i bygge- og anlægssektoren.
Ifølge Dansk Byggeri fortsætter fremgangen, men kadencen kan gå lidt ned i 2016 og 2017.
Læs også: " Bornholm mangler betonfolk ".