23948sdkhjf

MIS Recycling går den ekstra grønne mil

Store neddelingsanlæg håndterer store mængder grønt affald hos MIS Recycling. Det sorterede og neddelte produkt bruges blandt andet som tørstof i forbrændingsanlæg
Hos MIS Recycling huserer de to ejere, Martin Henriksen og Henrik Hvid. Og det har de gjort i 17 år. De to er barndomskammerater og driver i dag fortsat forretningen sammen.

I starten og de første mange år var det knusning, det drejede sig om. Senere er forretningen blevet udvidet til også at omfatte sortering og senest grønt affald.

Det startede som et smedeværksted, og en del af de maskiner, Martin Henriksen og Henrik Hvid lavede service på i deres smedevirksomhed, var knuseanlæg. Her kunne de se, at de store anlæg var alt for omkostningstunge for mange af de mindre entrepre­nører, som slet ikke brugte dem nok til, at det var rentabelt.

Det gav dem en idé. I stedet for at entreprenøren skulle have sit eget knuseanlæg, ville det være meget smartere og langt mere økonomisk, hvis han kunne betale sig fra at få tingene knust. En fast pris pr. ton, så vidste entreprenøren også altid, hvad han havde med at gøre.

Martin Henriksen og Henrik Hvid startede med at leje et knuseanlæg hos Aksel Benzin A/S, efter at de havde fået overtalt den første kunde til en knuseopgave. Det gik meget godt, så året efter købte de deres eget anlæg – et godt brugt Brown Lenox med en kapacitet på 1.000 tons om dagen.

I 2003 krydsede MIS Recycling for første gang både Storebælt og Lillebælt for at løse en opgave i Jylland.

Knuseanlægget kom aldrig tilbage til Sjælland, og i dag har MIS Recycling også en afdeling i Fredericia.

I dag er der mere end 45 navne på lønningslisten, og det ene anlæg er blevet til 12, der tilsammen tygger sig igennem mere end 15.000 tons på en helt almindelig hverdag.

Recyclingvirksomheden er blevet en glubsk altædende grovæder, som ikke længere nøjes med at gafle jernbeton, tegl og asfalt i sig, men sætter tænder i alt, hvad der bliver serveret.

Er altædende

I 2014 fik de 12 store knuseanlæg selskab af tre grønne maskiner fra Komptech til neddeling og sortering af rødder, træstød, have-/parkoverskud og andet blødt mate­riale. I dag står der dagligt træaffald på menuen hos MIS, og kælenavnet „knusekongerne“, som de kaldes i branchen, er faktisk ikke længere helt dækkende, for de kan meget mere. Til gengæld giver „efternavnet“ Recycling rigtig god mening, for med de grønne maskiner producerer MIS også miljøvenlig, CO2-neutral biomasse.

Et af de grønne anlæg er en Komptech Crambo 5000. Det er et langsomtgående neddelingsanlæg på bælter. Crambo 5000 er ikke kræsent og kan fodres med både europaller og store beskidte trærødder fyldt med sten og jord.

De 134 skarpe tænder på de to rotorvalser flår hvad som helst fra hinanden. Produktet er biomasse, der først og fremmest sælges som bæredygtigt brændsel til kraft-varmeværkerne, mens en stor del af det også går til pladefabrikkerne, som fremstiller krydsfiner og spånplader.

Hvis der er meget jord og andet organisk materiale i det neddelte affald, sender MIS det en tur igennem deres Komptech Nemus 2700. Det er et tromlesortereanlæg, der sigter jord og sten fra træet og laver et renere færdigvareprodukt. Pro­dukterne skal nemlig være helt rene, for ellers er de ikke noget værd for kraft-varmeværkerne. Og konkurrencen er skarp.

Engelsk affald

”Lige nu oversvømmes de danske forbrændingsanlæg af affald fra England. De har så meget affald derovre, at de er villige til at betale flere hundrede kroner tonnet for at få det brændt af”, fortæller Henrik.

Men selvom englænderne sejler bjerge af affald til Esbjerg Havn og betaler i dyre domme for at komme af med det, kan forbrændingsanlæggene ikke klare sig. De har brug for tørstof som støttebrændsel for at kunne fyre affaldet af, og her er den grove træflis, som MIS kan producere med maskinerne fra Komptech, den største lækkerbidsken.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.316