23948sdkhjf

Landmåling fra fly kan blive ny praksis

Rådgiverfirmaet Niras har i samarbejde med to nordsjællandske kommuner gennemført forsøg med laseropmåling fra fly
Egedal og Gribskov kommuner i Nordsjælland har i samarbejde med rådgiverfirmaet Niras gennemført et forsøg med opmåling med laser fra bemandede fly.

Metoden giver detaljerede resultater, og laseren måler med 20 cm punktafstand i tre dimensioner, hvor traditionel opmåling af vandløb typisk foretages med et enkelt tværsnit med kun fire til fem punkter for hver 100 meter, skriver Niras på sin hjemmeside.

”Desuden er en del vandløbsstrækninger utilgængelige for en opmåler i waders eller med båd. Derfor kan overflyvningen sikre, at vi også får målt de strækninger op,” forklarer Thomas Oest, biolog i Egedal Kommunes Center for Teknik og Miljø, på Niras’s hjemmeside.

Billigere at gennemføre

Begge kommuner og Niras forventer, at opmåling af vandløb fra fly kan gennemføres billigere end de traditionelle opmålinger.

I dag benytter man bemandede fly, fordi laseren er for tung til ubemandede droner, men besparelsen henter man, hvis kommunen opmåler flere vandløbsstrækninger samtidig.

Startomkostningerne til flyvninger med bemandede fly er store, men når først flyveren er i luften over Danmark, er det til gengæld meget billigt at opmåle ekstra vandløb.

Opmåling fra fly kan anvendes på størstedelen af vandløbene i Danmark – med enkelte undtagelser for eksempel Ramløse Å i Gribskov Kommune.

Her gør andemad vandet i Ramløse Å så uklart, at laserstrålerne kun trænger delvis gennem vandet.

”Her kan vi ikke bruge måling med laser fra fly som et alternativ til den almindelige opmåling på jorden med landmålere,” forklarer Christian Lundberg, Skov- og Landskabsingeniør i Gribskov Kommune, til Niras’ hjemmeside.

Minimal grøn vækst

For at få de mest optimale betingelser foregår opmåling fra fly derfor bedst fra december til marts, hvor den grønne vækst er minimal i vandløbene.

Flyene leverer nyttigt viden til kommunerne, fordi målingen sker i 300 meters bredde. Det gav Gribskov Kommune viden om en række gamle diger, som stammer fra 50’erne og 60’erne, i et utilgængeligt område.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.297