Grønt lys til arkitektonisk mosképrojekt i København
Et enigt teknik- og miljøudvalg i Københavns Kommune har godkendt lokalplanen for en ny moské, som Henning Larsen Architects har tegnet stregerne til
2
Billeder
Ud over selve helligdommen skal Københavns kommende moskébyggeri i hovedstadens nordvestkvarter rumme café, basar, bibliotek, boghandel, undervisnings- ?og mødelokaler, kontorer samt underjordisk cykel- og bilparkering. (Illustration: Henning Larsen Architects)
Det kræver en ændring af lokalplanen, som et enigt teknik- og miljøudvalg nu har godkendt.
Forud for godkendelsen af den nye lokalplan er der gennemført en høring, som har resulteret i 125 høringssvar. 111 gør indsigelser mod opførelsen af moskéen af religiøse årsager, men den type indsigelse er ikke relevant, da en lokalplan ikke må forskelsbehandle religioner.
Begejstret borgmester
”København skal være en mangfoldig by, hvor alle religioner kan udfolde deres aktiviteter i rammer, de selv finder passende. Jeg er meget begejstret for Henning Larsen Architects’ forslag til en ny moské og kulturcenter. Den vil give et arkitektonisk løft til et lidt overset område af København. Samtidig vil den nye moské åbne sig mere over for den omgivende by, end tilfældet er i dag”, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).
Han glæder sig over, at det samlede teknik- og miljøudvalg har holdt fokus på planmæssige spørgsmål som byggeriets højde, arkitektoniske udtryk og parkeringsforhold.
”Diskussionen om religion, flygtninge og indvandrere fylder meget i vores samfund i disse år. Og der falder desværre alt for ofte hårde og upassende ord, som skaber dybe skel. For mig har processen om den nye lokalplan vist, at københavnerne og politikerne her på Rådhuset virkelig står sammen med et brændende ønske om, at vores hovedstad skal være en rummelig og mangfoldig by”, siger Morten Kabell.
Som følge af godkendelsen går sagen nu videre til behandling i økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, der svarer til det, andre kommuner kalder byrådet eller kommunalbestyrelsen.
Spændende opgave
Hos Henning Larsen Architects anser man den nye moské som en spændende opgave.
Arkitektvirksomheden har tidligere tegnet projekter i Mellemøsten, hvor nordisk arkitektur møder islamiske traditioner, men det er første gang i dansk sammenhæng.
”Det har været vigtigt for os, at moskéen skal hævde sig på en naturlig måde i byen, ligesom kirker gør, og at den samtidig gør sig i en københavnsk kontekst”, siger arkitekt Troels Troelsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad og fremhæver, at der fra bygherres side netop har været et ønske om et nordisk præg.
Indbydende for alle
Et andet ønske har været, at bygningen skal være indbydende for både muslimer og ikke-muslimer, hvilket ifølge Troels Troelsen også har været i fokus hos Henning Larsen Architects. Han oplyser desuden, at det har været en udfordring at tegne en moské et sted, hvor bystrukturen ikke vender rigtigt mod Mekka, muslimernes hellige by.
”Jeg synes, det er fantastisk at få lov til at tegne en hellig bygning. Bygherren ved godt, at vi ikke er muslimer, så det, at de overlader sådan en opgave til os, synes jeg er en ære. Det er svært ikke at føle sig tiltrukket af”, siger Troels Troelsen og fortæller, at Islamisk Trossamfund har vist stor tillid til, at buddet ville matche ønskerne.