23948sdkhjf

Analyse: Yderkommuner kan spare 100 mio. kroner på udlicitering

Der venter en besparelse på knap 100 mio. kroner til landets 24 yderkommuner, hvis de sender deres tekniske opgaver i udbud, viser analyse fra Dansk Byggeri. KL afviser så store besparelser
Med færre indbyggere i landets 24 yderkommuner bliver der også færre penge til at finansiere plejehjem, svømmehaller og lapning af veje.

Der er dog flere muligheder for at få skattekronerne til at række længere i de kommuner, hvor befolkningstallet går tilbage, viser en ny analyse fra Dansk Byggeri, der peger på, at de 24 yderkommuner tilsammen kan spare 98,8 mio. kroner om året, hvis de sender tekniske opgaver som snerydning, græsslåning eller pedelarbejde i udbud.

”Det svarer i gennemsnit til lidt over fire millioner per kommune, og i en tid hvor kommunalbestyrelserne kan bruge lang tid på at snakke om besparelser helt ned på 50.000 kroner eller mindre, så er det en pæn pose penge, som kommunerne får til rådighed”, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Morten Kamp Thomsen.

Langeland i bund

De yderkommuner, der udliciterer mest er Svendborg og Samsø, der sender henholdsvis 66,4 og 63,2 procent af de tekniske opgaver i udbud. I bunden af listen finder man Langeland og Brønderslev, der kun udliciterer 34 og 34,5 procent af alle tekniske opgaver.

Ifølge Danmarks Statistik mistede de 24 yderkommuner i gennemsnit mistede 550 borgere alene sidste år.

Dermed står yderkommunerne med en stor udfordring, mener Morten Kamp Thomsen.

”Kommunerne i yderområderne står med en udfordring, som de ikke kan ignorere, og som desværre heller ikke ser ud til at ændre sig. Selvom skatteindtægterne falder, så er kommunerne nødt til at opretholde et vist serviceniveau for forsat at være attraktive steder at bo. Udlicitering er en måde, hvorpå kommunerne kan få råd til mere”, siger han.

Nem løsning

Formand for Teknik- og Miljøudvalget i KL og borgmester i Kolding Jørn Pedersen (V) er ikke enig i, at der kan findes så store besparelser ved udlicitering.

”Det er en lidt for nem løsning, at pege på, at udlicitering giver den form for besparelser og man kommer til at sammenligne æbler og pærer. I nogle kommuner kan det være nemt, at udlicitere - i andre eksempelvis Langeland, som er et mindre afgrænset område – er det sværere”, siger han.

Jørn Pedersen peger desuden på, at kommunerne de senere år har haft stort fokus på konkurrenceudsættelse.

”Jeg synes kommunerne konkurrenceudsætter meget og på mange områder. Det har været op dagsordenen længe. Jeg er ganske sikker på, at de ude i kommunerne nøje vurderer om de kan spare penge ved at udlicitere en opgave og at de kan træffe den rigtige beslutning”, siger han.

Analysen
En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at landets 24 yderkommuner kan spare 98,8 mio. kroner ved at hæve udliciteringen på de tekniske områder til samme niveau som de kommuner, der udliciterer mest.
• Udliciteringen på de tekniske områder i yderkommunerne var på 45 procent i 2014. Dansk Byggeri vurderer, det er muligt at hæve den til 90 procent
• Hvis yderkommunerne udliciterer på samme niveau som de kommuner, der udliciterer mest, er det muligt at spare mindst 98,8 mio. kroner.
• Udliciteringsgraden på de tekniske områder varierer meget i yderkommunerne.
• Svendborg udliciterede mest med 66,4 procent, og Langeland udliciterede mindst med 34 procent
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125