23948sdkhjf

Døgnrytmelys skal hjælpe ældre til mere energi

Belysningsvirksomhed har installeret nyt ergonomisk døgnrytmelys i en række plejeboliger i Aarhus. Lyset understøtter kroppens naturlige døgnrytme hos både beboere og personale. Det er en del af en større indsats fra Aarhus Kommune
I forbindelse med en renovering af plejeboligerne i Lokalcenter Sønderskovhus i Lystrup ved Aarhus har i alt 12 plejeboliger, spisestue, dagligstue og flere aktivitetsrum installeret ergonomisk døgnrytmelys fra belysningsvirksomheden Chromaviso, som har specialiseret sig i sundhedsfremmende lys.

”Der ligger megen forskning og udvikling til grund for lysløsningen. Lyset er baseret på en klinisk valideret lysprotokol og følger en fast rytme hele døgnet for at sikre kroppens gode døgnrytme. Det bidrager til den gode søvn, bedre trivsel og et styrket immunforsvar”, fortæller adm. direktør i Chromaviso, Anders Kryger.

Ergonomisk døgnrytmelys er et automatisk styret lys som forandrer sig over hele døgnet – ligesom det naturlige lys udenfor.

Det står op om morgenen, er kraftigst midt på dagen og om natten tændes et specialudviklet natlys, som ikke forstyrrer kroppens døgnrytme og samtidig giver optimalt lys til personalet, som er på arbejde.

Lysløsningen er desuden installeret i psykiatrien, rehabilitering og intensivafdelinger i hele Skandinavien.

Derudover indeholder lyset flere lysindstillinger, som er tilpasset centrets forskellige aktiviteter.

”Lyset skal give beboere alt det lys, de har behov for om dagen, for at de kan sove godt om natten. De skal få en normal døgnrytme. Jeg er meget inspireret af potentialet i det nye lys, og tilfreds med, at det er tilpasset vores beboeres rytme. Vi har fået et lys som passer til vores beboeres behov. Vi kan vælge imellem to døgnrytmer – enten A eller B. Det er fordi flere af vores beboere ønsker at sove længe og har brug for den ekstra søvn,”, fortæller leder af Plejeboligerne Sønderskovhus, Conny F. Christensen.

Flere indstillinger

Aarhus Kommune har støttet projektet, som en del af arbejdet med at styrke de ældre borgere. Generelt arbejder Aarhus Kommune med det, den kalder besjæling, som betyder, at udover lys arbejder man med at præge alle sanser på plejehjemmene - for at skabe mere hjem og personlighed.

I plejeboligerne bor både enlige og ægtepar og flere med demens.

Personalet har i samarbejde med Chromavisos lyseksperter udviklet lysindstillingerne Hygge og Aktivitet. Og fra første dag er de blevet anvendt aktivt i hverdagen.

”Muligheden for at bruge lyset til at understøtte beboernes trivsel er spændende. Nogle beboere er passive, og her tænder vi for vores aktivitetslys for at gøre dem mere aktive. For eksempel inden måltider, så de også får lyst til at spise mere. Omvendt kan vi med vores Hyggelys få beboere til at falde til ro og slippe angst og uro. Vi kan berolige dem, der eventuelt er på vej i delir,” forklarer Conny F. Christensen.

Hjemlig betjening

Det er første gang, at lysløsningen er installeret i private hjem, i dagligstue og soveværelse. Derfor er betjeningen specialdesignet af Chromaviso til at være brugervenlig og passe ind i de hjemlige omgivelser.

I alle plejeboliger er opsat trykknapspaneler, og selvom det oftest er personalet der håndterer lyset, har beboerne også taget den nye belysning til sig.

”Det er spændende med det nye lys. Det er behageligt og nemt at finde ud af,” fortæller Erik Andersen, som bor sammen med sin hustru Bente.

Personalet kan desuden danne sig et overblik over belysningen i alle rum via en central touch skærm på kontoret. Herfra kan de også styre lyset og komme akutte situationer i forkøbet.

Aarhus Kommune, Center for frihedsteknologi er partner i projektet. De arbejder med, hvordan nye innovative teknologier kan give de ældre borgere friheden til at få et så godt liv som muligt og en god nattesøvn.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11