Stor interesse for maskinføreruddannelse
Jordbrugets Uddannelsescenter i Beder oplever fortsat stor interesse for uddannelsen til jordbrugsmaskinfører. Over 30 elever udgør dette års hold
”Pon Equipment stiller Cat gravemaskiner, minigraver, gummihjulslæsser og rendegraver til rådighed. Det har de gjort i nu over 15 år, og det betyder jo, at vi kan stille eleverne overfor virkelige opgaver, i virkelige maskiner”, siger underviser Peter Buhl fra Jordbrugets Uddannelsescenter.
Maskiner og krav ændrer sig
På de 15 år, der er gået siden samarbejdet blev indledt, er der sket meget med maskinernes udvikling, men også kravene til eleverne ændrer sig.
”De skal ikke være teknik-forskrækket, og de skal også være gode til at læse og skrive. Der er mere elektronik i dagens maskiner. Monitors, displays og maskinstyring. Men de er gode til at springe ud i det, så de kommer lynhurtigt efter det”, siger Peter Buhl.
”Maskinerne i dag har markant bedre førerkomfort, de støjer mindre og ergonomien er også væsentligt forbedret, tilføjer Peter Buhl”, som selv er uddannet maskinfører.
Inden eleverne bliver sluppet løs med maskinerne, deltager de i et to timers introduktionsforløb hos Pon Equipment.
”De får en introduktion til maskinerne, og til hvordan de håndterer dem på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde. Det følger vi så op på ude i grusgraven, hvor eleverne får en mere udførlig gennemgang af maskinerne, og det udstyr de har monteret. Vi etablerer otte forskellige arbejdsstationer med fx jordflytning, afsætning og gravearbejde med lille gravemaskine og stor gravemaskine”, siger Peter Buhl.
Maskiner i blodet
For nogen af eleverne har det ligget i blodet, at de skulle være maskinfører.
”Jeg har boet hjemme på en gård og altid kørt traktor, så det har ligesom ligget i blodet”, siger Jens Jørgensen Aksglæde. Og Victor Jensen supplerer:
”Jeg er opvokset med det derhjemme fra. Min far har drevet maskinstation, så det var meget nærliggende, at jeg skulle gå den vej. Og så har jeg altid interesseret mig for det”, siger Victor Jensen.
Sigh