23948sdkhjf

Landmåler bevæger sig også ud på sporet

Det lille Randers-firma Jysk Landmåling kaster sig gerne over store projekter både til lands, til vands og på jernbanen
39 vindmøller i Sveriges største vindmøllepark, Odderbanen, Randers Regnskov, Statsfængslet Østjylland, 100.000 kvm fragtmandscentral i Aarhus. Hvis nogen tror, at det er kedeligt at være landmåler, så spørg Kim Jæger. Svaret bliver et klokkeklart ”nej”.

Kim Jæger driver sin egen landmålervirksomhed, Jysk Landmåling, med to ansatte landmålere i Randers. Han driver også Dansk Søopmåling, hvor landmålerne står til søs og bliver – nej, ikke vandmålere, men søopmålere.

Og en vigtig del af Jysk Landmåling er i bedste forstand også at være på sporet. Kim Jæger har specialiseret sig i at supplere land med både vand og jernbaner.

”Vi arbejder for blandt andre Banedanmark samt andre af de store entreprenører. Vi har specialiseret os inden for nogle få kerneområder, hvor der så til gengæld er bud efter os. Et af dem er spormåling med sporafsætning og opmåling. Det kræver, at vi har det rigtige grej, og det har vi så. Vi laver rigtig meget arbejde for Banedanmark med vores Krab Light-opmåler, som vi skubber hen ad jernbanesporet og får nogle helt præcise angivelser af vrid, forrykninger og andre afvigelser”, fortæller Kim Jæger.

Da Odderbanen for nogle år siden fik nye skinner, var det Randers-firmaet, der kontrollerede, at jordarbejdet var lavet korrekt, så skinnerne også kunne lægges korrekt. Efterfølgende foretog Jysk Landmåling kontrolmåling af de nylagte skinner.

”Netop nu skal vi i gang med at lave opmåling til sporjustering mellem Hjørring og Frederikshavn. Det er en opgave, vi udfører for Banedanmark”, siger Kim Jæger.

Verden rundt

Det er 14 år siden, Kim Jæger etablerede Jysk Landmåling, efter at han i en årrække havde rejst verden rundt som specialist i styresystemer til tunnelboremaskiner.

”Jeg har været med til at bygge undergrundsbane i London med styring af boremaskinerne. I fire år boede jeg i Sydney i Australien, hvor det også gjaldt undergrundsbane. Da jeg besluttede mig for at droppe rejseriet, tog jeg tilbage til Randers, hvor jeg er vokset op”, fortæller landmåleren.

Jysk Landmåling gik i starten mest efter klassiske opgaver med almindelig landmåling. Da Kim Jæger kunne se jobmængden falde i vinterperioderne, besluttede han at stå til søs.

Netop om vinteren blev havnene rundt omkring tømt for både, og så var det nemt at måle dem op. Det gav hurtigt faste aftaler til Dansk Søopmåling om opmåling af havne og søarealer en gang om året.

Dyrt udstyr

”Vi er et uvildigt firma, som laver volumenberegninger, som uddybningsfirmaerne så kan arbejde efter. Det sikrer, at der bliver uddybet det, der er nødvendigt – og ikke mere. Lidt for meget uddybning, som entreprenørerne naturligvis gerne vil lave, kan hurtigt koste meget dyrt”, siger Kim Jæger.

”Vi har besluttet at lukke lidt ned for søopmålingen. Udstyret er ved at være så dyrt, at det æder sig selv op, hvis vi ikke har opgaver næsten konstant. Derfor har jeg solgt den største af bådene, og i stedet bruger vi den mindre båd til arbejde i alle de små havne. Den kan nemt transporters på en trailer, og den er godt udstyret med måleudstyr. Vi har netop været både på Lolland og Langeland for at lave søopmåling. Blandt andet anvender vi en multibeam, som med en sensor under vandet kan lave opmålinger på havbunden. Vi måler fra satellitter ned til havbunden med mere præcision end fem centimeter i højden. Sideværts er vi indenfor en centimeter”, forklarer Kim Jæger.

Der var masser af grej i anvendelse, da Kim Jæger og hans to ansatte landmålere foretog opmålingerne i forbindelse med placering af 39 kæmpestore vindmøller ud for Malmø i Øresund.

”Vi fik selv udviklet den nødvendige software i USA, og så handlede det ellers bare om at ramme rigtigt første gang hver gang. Vi monterede GPS’er på alle hjørner af de store fundamenter. Det har så medført, at vi i dag har GPS’er til overflod. Vi har langt mere materiel, end et landmålerfirma med tre mand skal bruge, konstaterer Randers-måleren til vand, til vand og på sporet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.297