Andelsboligforeninger vil investere
Administratorer af andelsboligforeninger oplever stigende interesse for at investere i forbedringer, blandt andet på energisiden
Fokus er specielt rettet mod energibesparende foranstaltninger som klimaskærm, det vil sige vinduer, døre, tag, isolering med videre.
”Hvis jeg skal prioritere den interesse, der vises for at gøre noget ved ejendommene ude i andelsboligforeningerne, så er det i nævnte rækkefølge udskiftning af vinduer, efterisolering af klimaskærmen og dernæst udskiftning og energimæssig forbedring af tekniske installationer”, fortæller Per Rønn Andreasen, afdelingschef med ansvar for rådgivning af foreninger i Deas’ afdeling for byggeteknisk rådgivning.
Et andet populært emne er altaner, som der kommer en række forespørgsler på.
”Ofte oplever vi faktisk, at foreningerne selv starter et projekt op. Siden så kommer de til os, fordi de kommer i tvivl om, hvorvidt de egentligt har kompetencerne til at gennemføre det, og så hjælper vi dem naturligvis med det”, fortsætter han.
”I den situation kommer vi til som fagkyndige i en rolle som rådgivende eller tilsynsførende. Vi sikrer, at opgaven bliver berammet korrekt, så alle tænkelige forhold er tænkt ind i budgettet, for eksempel at kontraktgrundlaget med håndværkerne er korrekt, at byggepladsforholdene er i orden og at det fulde og helt færdige arbejde er tænkt ind i projektet. Ellers kan projektet hurtigt ende langt dyrere end først antaget” tilføjer han.
Mere fremdrift
Generelt har andelsboligforeningerne været meget forsigtige efter, at boligboblen brast. Og det har man også hos Deas kunnet mærke.
”Men det har ændret sig noget gennem de sidste 1-2 år, hvor antallet af forespørgsler er steget gevaldigt. Det er også blevet lettere at låne penge, og hvis der er friværdi at hente i ejendommen, så er der også mulighed for at skaffe midler til at gøre noget for, og gør man det rigtige, er det en rigtig god investering for andelshaverne”, siger han til Licitationen.
Tiltagene sker dog ikke fra den ene dag til den anden. Ofte går der år, fra ideen er født, til den er realiseret:
”Det tager lang tid, fordi det er en tung demokratisk proces, tingene skal igennem, før det går fra at være en idé til at byggefolkene rent faktisk står ude på ejendommen, siger han videre.
Mange af denne type projekter er der offentlige støttekroner i, og det arbejder Deas med at hjælpe foreningerne med.
Et samarbejde
Når det kommer til reelle energispareprojekter, så arbejder Deas med en model, som egentligt er udviklet sammen med nogle af selskabets investeringskunder, nemlig at sælge energiløsninger i samarbejde med for eksempel Dong Energy.
”Vi tager projektet med over i andelsboligregi, fordi det faktisk er meget interessant også for andelsbestyrelserne, siger Hans Andersen, afdelingschef med ansvar for energi og indeklima i Deas’ afdeling for byggeteknisk rådgivning:
Når det så kommer til hvilken type af projekter der er mest interessant, når det gælder energibesparelser kontra investering, så er det på installationssiden, der er størst gevinst:
”Det er klart her, der kan tjenes mange penge for beboerne. For eksempel at konvertere fra gas til fjernvarme giver en hurtig gevinst. Her kan der faktisk opnås kontant gevinst på op til 25.000 kroner, fordi Dong giver et kontakt tilskud på op til 35 øre pr. kilowattime. Dernæst vil jeg mene at isoleringsarbejder, i overgangene mellem kolde rum og varme rum, det vil sige fra kælder til gulv og igen fra loft til tag, er en rigtig god forretning, og til sidst giver nye vinduer giver en væsentligt bedre komfort udover at de også sparer på energien” tilføjer han.